Горяха паметници на културата в Созопол

Почивният дом на Народния театър „Иван Вазов“ в Созопол едва оцеля при пожар тази сутрин. Само на метри от него изгоря къща, която унищожи част от друг паметник на културата – Почивният дом на НИПК (Националния институт за паметниците на културата)

Градът е много опасен. Къщите са много стари по на 2-3 поколения , облицовани са с дъски. Това е един барутен погреб. Този град който е почти изцяло паметник на културата както и Несебър иска особени грижи.

казва Николай Бакалов- собственик на най-пострадалата сграда.

Местните в Созопол  не изключват вероятността палежите да са замислен ход за разчистване на терени за ново строителство.

От друга страна е трудно е да се вземе разрешение за реконструкция или ремонт на паметник на културата.
Созополчани смятат, че трябва да се увеличи и броя на противопожарните автомобили. До късно през деня продължи гасенето на огъня, а щетите тепърва ще се изчисляват.

Още информация от медиите:

За около шест часа е бил изгасен пожарът в Созопол, каза за Димитър Перифанов, началник на служба „Пожарна и аварийна безопасност” в Бургас.

Съобщение за пожара, при които изгоряха етаж от сграда-паметник на културата и два магазина намиращи се на улица „Аполония” в Стария град, е получено около 01.48 часа в участъка в Созопол, в който дежурят един водач и един пожарникар с един ЗИЛ, които кара два тона вода. В старата част на град Созопол няма противопожарно водоснабдяване. Причината за пожара се разследва от РУ Полиция-Созопол, каза още Перифанов. При пристигането си екипът заварва, че гори изоставена къща, която е много близо до съседната къща на Научния институт за паметници на културата(НИПК) и търсят помощ от Районното управление в Бургас. От там заминават с един автомобил. В същото време дежурният уведомява комисар Васил Василев, директор на бургаската пожарна служба, и Перифанов, които отиват на мястото на инцидента.

По това време разпоредихме да потегли автомобил от Приморско. С трите автомобила организирахме гасенето на пожара и защитата на съседните сгради, тъй като в старата част на Созопол сградите са много близо, облицовани са с дървена ламперия, което създава опасност да се развие огромен пожар и да обхване цял квартал

обясни Перифанов.

Успяхме да ограничим пожара само до тези две къщи, които бяха много близо една до друга. Къщата на НИПК е на три етажа и има ертер към по-малката къща и това спомага за развитието на пожара и подхващането на покрива. След като събрахме екипа, успяхме да го локализираме само в тези две сгради и не допуснахме да се прехвърли в съседни сгради

допълни Перифанов. В 07.00 часа пожарът е бил изгасен. Екипът, които е пристигнал, е вкарал два тона вода. За две минути, ако работи помпата както трябва, може да ги подаде. При по-икономично използване може да ги подаде за 5 – 10 минути и след това трябва да се зареди наново вода. През това време пожарът се разпалва наново, обясни Перифанов.

Когато отидохме, покривът на по-високата сграда гореше целият и започнаха да падат части от сградата. Първият момент беше невъзможно да се влезе в сградата

Една от сградите е собственост на Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол, каза ще Перифанов.

Източник: focus-news.net