Голямото броене започва в полунощ

Голямото броене започва в полунощ 1Точно в 0,00 часа на 1 февруари започва 17-ото преброяване на населението у нас. За разлика от всички предишни кампании, сегашната стартира първо в интернет. До 24 ч на 9 февруари всеки може да попълни анкетната карта на страницата на НСИ и по този начин да си спести визитата на преброител. По време на електронното преброяване анкетьори на Националния статистически институт (НСИ) нямат право да посещават жилищата. Те ще тръгнат по къщите чак от 10 февруари.

Компютърната ни система позволява едновременното подаване на 400 000 преброителни карти. Тя е защитена от всички познати видове хакерски атаки

кълнат се IT специалистите от НСИ.

Надеждите за електронното преброяване са огромни, тъй като според най-новите проучвания 40 на сто от българите смятат да се възползват от тази възможност. Ако това наистина се случи, НСИ ще спести няколко милиона лева от бюджета на кампанията. Анкетьорите от института получават по 1,40 лева за всяко преброено лице, докато ако картата е попълнена в интернет, възнаграждението им е само 80 ст. за цялото домакинство. Освен това електронно подадените данни ще бъдат обработени много по-бързо и евтино.

Глобата за отказалите да бъдат преброени е 120 лв., припомнят от националната статистика.

Източник: Труд