Созопол - поглед от крепостната стена и кула

Открита е главната източна порта на древна Аполония

Открита е главната източна порта на древна Аполония 1
Поглед към морето от крепостната стена

При разчистващи дейности работниците от фондация „Созопол“, по чийто проект се укрепва Южната крепостна стена на града, се натъкват на търсената близо 150 години главна източна порта на Аполония.

Портата е била с ширина 4 метра, а от двете страни е имало огромни кули, които през 15 век са доразрушени, а камъните са използвани при строежа на созополските къщи. Според специалистите находката ще хвърли светлина върху фортификационните съоръжения и ще помогне за попълването на археологическата карта на един от най-древните градове по българското Черноморие.

източник: БНТ

Историците са категорични, че откритието ще даде нови данни за живота в един от най-древните градове по българското Черноморие.

Незаконни бараки за продажба на храна и напитки десетки години са били разположени върху главната източна порта на древна Аполония, която археолозите търсят повече от век и половина. Тя е част от Южната крепостна стена на града, построена през 5-ти век и предпазвала древния Созопол от нашественици до 15 век, когато била опожарена. Следите били заличени от местното население, което започнало строеж на созополските къщи. Портата била широка 5 метра и осигурявала защита на три нива. От двете страни имало кули.

От кулите стрелци обстрелвали евентуални нападатели. Портата имала следваща защита – падаща врата или катаракта. Вътрешни кули очаквали нашествениците.

Археолозите се надяват при проучванията на крепостната да открият и останките на акропол, чието място в древността било до портата.

източник: Нова ТВ