В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 1

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде

Кирил Арнаутски започна с рухнала стена в Созопол и стигна до ЮНЕСКО

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 2
Музейният комплекс „Южна крепостна стена и кула“ грее и нощем; снимка: www.sozopol.org

Рухнала стена от VI век преобрази живота на строителния предприемач Кирил Арнаутски.

През 1994 г. купил имот от 300 кв м в Созопол и докато поправял къщата, се натъкнал на останки от ранновизантийска зала. Решил да пощади старините, дори се увлякъл по тях. Вградил древната зала в къщата, по късно в непосредствена близост била разкрита и крепостна стена с древна кула. Те граничат с имота на Арнаутски и днес той живее в сърцето на музеен комплекс „Южна крепостна стена и кула“, превърнал се в магнит за чуждестранните летовници в морския  курорт.

Арнаутски е роден в Монтанско, но страстта му към морето и историята го водят към неочаквана развръзка – преди седмица неговата Фондация „Созопол“ беше приета за асоцииран член на ЮНЕСКО – световната организация за образование, наука и култура към ООН. Морското сдружение е едно от 12-те неправителствени структури на планетата, които са официални партньори на водената от Ирина Бокова глобална институция.

„Бокова се наложи като „Желязната лейди“ на организацията – работи с изключително подготвен и деен екип и работата за културното наследство върви в много добра посока“

обяснява той.

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 3
Музейният комплекс „Южна крепостна стена и кула“ грее и нощем; снимка: в-к „Стандарт“

Помощта на председателката на ЮНЕСКО е безценна, но фондация „Созопол“ минава през всичките тежки изпити, преди да бъде приета.

„Изискванията бяха да има значителен брой изпълнени проекти, които да са устойчиви и да допринасят за опазването на околната среда. Преди пет години бяхме приети за членове на Националната комисия към ЮНЕСКО и оттогава бяхме подложени на строг надзор. Ежегодно експертите на световната организация ни пишеха оценки“

казва предприемачът.
За напред фондация „Созопол“ ще участва във всички мероприятия на ЮНЕСКО, ще ползва техните бази данни и ще ползва символите на организацията, която се грижи за опазването на културното наследство. 54-годишният бизнесмен смята, че пред тях се отварят нови и интересни имат много интересни възможности за осъществяване на проекти извън България. Арнаутски се надява признанието да помогне и на сложените в индикативната листа родни чудеса. Забавянето е болезнено – последно под закрилата на ЮНЕСКО е била приета Свещарската гробница през 1985 г.

„България е предложила 11 забележителности, които вече дълго чакат ред. Ще настояваме за бързото им приемане, но първо трябва да изчистим документите. Добре е да се заложи и на публично-частното партньорство за запазването и реставрирането на историческите ни светини“

смята Кирил Арнаутски.
Неправителствена организация реализира няколко проекта с археологически разкопки и изваждане на древните старини на Созопол, които преобразиха стария град през последните години.

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 4
Сливенският митрополит Йоаникий с мощите на Свети Йоан Предтеча

Засега най-яркият успех е откриването на светите мощи на Йоан Предтеча от археолога проф. Казимир Попконстантинов на остров Свети Иван. Разкопките бяха дело на фондация „Созопол“ по проект, спонсориран от Норвегия с близо половин милион евро по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

„По принцип очаквахме научни открития, тъй като манастирът „Свети Йоан“ е бил под прякото ръководство на Вселенската патриаршия. От игумените трима стават патриарси, а един от патриарсите e бил заточен в него. Това говори за мястото на обителта по онова време. Но откритието наистина се оказа велико“

подчертава Арнаутски.

Археологическата сензация отекна в планетарен мащаб и даде повод на родения в морската перла директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров да обяви Созопол за „втори Йерусалим“. Славата на мощите на светеца дадоха решителна преднина на градчето да спечели шампионската титла за 2011 г. в класацията „Чудесата на България“ на „Стандарт“. „Фондация „Созопол“ се оказа най-добре подготвена. Техническото им предложение бе изключително добре направено, те показаха надеждни възможности за изпълнение. Освен това някак си се усети тяхната дълбока ангажираност за запазване на културното наследство“, заяви и посланичката на Норвегия Тове Скарстейн, която не криеше радостта си от находките.

Освен древния град, посветен на бог Аполон, сдружението има принос и към преобразяването на Мелник. Там фондация „Созопол“ се е заела с възстановяването и популяризирането на църквата „Свети Никола“, крепостта на Деспот Слав и манастирите „Свети Харалампий“ и „Света Богородица Спилеотиса“.

Няколко са тайните за успеха на 54-годишния мечтател – сплотеният екип от приятели, постоянството и стратегическият поглед върху развитието на културния туризъм.

„В момента работим по нови 11 проекта. Предстои ми и участие в годишната  конференция на ЮНЕСКО в Париж, където се надявам да почерпя нови идеи и да намеря партньори за проектите“

допълва Кирил Арнаутски.

източник: Руслан Йорданов / в-к "Стандарт"