В Созопол стартираха коледните празници

В Созопол стартираха коледните празници 1Със запалване на светлините на елхата стартираха коледно-новогодишните празници в Созопол.Тържеството пред сградата на общината, където по традиция се украсява градската елха събра стотици граждани. Високата близо 7 м. елха бе украсена пищно с коледни светлини, разноцветни играчки и гирлянди.

Украсен е и целия град, като централната алея на града привлича вниманието на гражданите със оригиналните светещи пана. Коледна украса промени празнично и улиците  в Стария и новия град, като тази година светлинна украса бе монтирана и на входната артерия към града.

Светлините на елхата бяха запалени от кмета на община Созопол Панайот Рейзи заедно с отличилите се през изминалата година ученици от цялата община в сферите на образованието, спорта и изкуството. Специални гости на тържеството бяха и най-добрите учители за годината, номинирани от отделните педогогически колективи. Бляскавият празник, с който община Созопол дава началото на новогодишните тържества започна с изпълнение на мажоретния състав към читалище „Отец Паисий” и музикално артистична програма от учениците от ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” и завърши с дълго хоро около светещата елха.

Празничната програма на община Созопол  за месец декември под наслов „Камбани празнични звънят” започна на 1 декември с откриването на изложба- базар на икони от дърворезба на художникът Димо Кошничаров от гр. Черноморец. Изложбата, която ще остане до края на месеца в фоайето на сградата на общинския съвет представя около 500 икони от дърворезба, изработени от самобитния художник и вдъхновени от откритите мощи на Свети Йоан Предтеча през лятото на остров Свети Иван.

В програмата е включен и празничен концерт на самодейци от читалище „Отец Паисий”, посветен на Никулден.

Самият Никулден ще започне с празнична литургия в църквата „Свети Георги”, където ще бъдат осветени венците и цветята в памет на загиналите рибари и моряци. Литийно шествие ще предвожда гражданството на Созопол до пристанището, където корабите ще бъдат осветени и ще потеглят в открито море за ритуала по хвърлянето на венците в морето. Празникът ще продължи с общоградско празненство, домакини на което по традиция са корабите и лодките на созополчани.

Общински турнир по тенис на маса ще събере най-добрите спортисти на състезание в Черноморец, посветено на Коледните празници. В празничната програма е предвидено и още едно събитие за спортистите. На 12 декември за втори път община Созопол организира Бал на спортиста, на който ще бъдат наградени и десетте най- добри състезатели от общината. Два дни след това ще бъде премиерата на стихосбирката „Кажи, че съм хубава” на младата созополска поетеса Теодора Стефчева.

Децата ще бъдат зарадвани с общоградски празник ”Коледни вълшебства” с много подаръци и изненанади на 20 декември-Игнажден. На този ден е предвидена и фолклорна програма и общоградско празненство и за възрастните. Детски празник за Коледа ще зарадва специално и учениците в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий”. Дядо Коледа ще отиде при децата на 20 декември.

С голям фолклорен концерт и общоградски празник на 28 декември община Созопол ще честити Рождество Христово и ще пожелае весела Нова година на жителите на града.

Източник: Прес център Община Созопол