В община Созопол отпразнуваха Трифон Зарезан


В община Созопол отпразнуваха Трифон Зарезан 1

В община Созопол отпразнуваха Трифон Зарезан.

По- висока изкупна цена на гроздето си пожелаха в Черноморец. Вече трета година Созопол отбелязва празника на лозарите и винарите с общоградско празненство, много музика и настроение, организирано от община Созопол. Празникът започна с пъстрото шествие на Тракийско дружество „Яни Попов”, които в народни носии и с музикален съпровод преминаха по централните улици на града. Пред сградата на общината шествието бе посрещнато от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници и представители на общинската администрация.

По време на ритуала по зарязване на лозята кметът Панайот Рейзи пожела здраве и плодородие и богата реколта за лозарите. Празникът продължи на площада с фолклорни танци, а гражданите се хванаха на дълго хоро. Черноморец е градът с най-много лозари и винари в община Созопол. По стара традиция зарязването бе направено на лозовите масиви от царя на лозята, който пожела по- висока изкупна цена за гроздето. Кметът на Черноморец Добри Добрев и кметът на Созопол Панайот Рейзи в присъствието на лозари и винари от Черноморец и общински съветници зарязаха лозята и поляха със старо вино за берекет.


В община Созопол отпразнуваха Трифон Зарезан 2

В община Созопол отпразнуваха Трифон Зарезан 1

По традиция празникът в Черноморец продължава с дегустация и класация на вината на най-добрите майстори – винари. Кметът Добри Добрев даде старт на винената класация и жури в състав кмета на Созопол Панайот Рейзи , общинския съветник Гено Пухов и проф. Михов определи най- добрите винари. При майсторите на червени вина най-добър се оказа Андон Василев, следван от Стоян Едрев, който раздели второто място Димо Добрев. Добрев грабна и третата награда при червените вина.
При белите вина журито категорично отличи за най- добро виното на Йордан Стойчев. Друг млад винар Ружди Якуб спечели второто място. Третото място остана за Димитър Калчев


Снимки: Прес център община Созопол

Източник: ИА “Фокус”