В община Созопол няма шап

В община Созопол няма шап 1От взетите и изследвани проби от животни на територията на община Созопол категорично се доказва ,че няма нито едно заразено животно.

Пробите, които бяха взети от двукопитните животни от официалния ветеринарен лекар на общината и екип от ветеринарни лекари са отрицателни. Това потвърди министър Мирослав Найденов по време на посещението си в село Резово. До пълното отпадане на опасността от коварната болест в района на Странджа планина, ще продължава наблюдението и периодично изследване на проби от животни на стопаните в община Созопол. Превантивните мерки се налагат, заради  информацията ,че в с. Резово има ново огнище на шап.

Близо 9 000 са двукопитните домашни животни, които се отглеждат в десетте села на община Созопол. На случаен принцип са изследвани 10% от животните, като на 100% са изследвани овцете, козите, кравите, и свинете в селата Индже войвода и Крушевец, който заради близостта им до с. Кости са в по- рискова ситуация.

Общинската епизоотична комисия продължава да следи ситуацията и да информира населението за признаците на вирусното заболяване, като основната задача за превантивна работа сред жителите на селата е поверена на кметовете на населените места.

Успокоени от новината, че в общината няма шап, жители на созополското село Вършило се събраха около добре охранен домашен любимец на традиционната свинска коледа.

Източник: Прес център община Созопол