В град Черноморец отключиха морето

В град Черноморец отключиха морето 1Жителите на Черноморец отбелязаха летния Никулден по традиция тържествено. Кметството на града и Църковното настоятелство организираха празника, с който местните отключват морето.

Празничният ден започна с литургия отслужена в църквата „Свети Никола” от отец Беров и отец Стилиян. Храмът бе препълнен с желаещи да чуят божието слово. Представителна рота от Военноморска база Бургас  с комодор Мотев участва в празника. Гости на празника бяха председателят на общинския съвет Красимира Германова, заместник кмета на община Созопол – Катя Стоянова и общински съветници.

След службата шествието потегли към пристанището на града, където се състоя ритуала по отключване на морето. Жителите и гостите  отплаваха с военен кораб вътре в морето, където бяха хвърлени венци и цветя в помет на загиналите моряци и рибари.

На пристана отец Стилиян връчи символично ключа от морето на кмета на град Черноморец Добри Добрев. След ритуала по отключване на морето, в двора на храма бе осветен курбан за здраве на жителите на града. Според традицията ключът, с който се отключва морето за риболов, през есента на Никулден-6 декември се хвърля в морето, с което се счита че е заключено до следващата пролет. Ритуалът за отключване на морето се изпълнява само в Черноморец.

Източник: Община Созопол