В Бургаско вече издават електронни фишове за превишена скорост

В Бургаско вече издават електронни фишове за превишена скорост 1
снимка: legalaction.ca

От днес в цялата страна ще се издават електронни фишове за глоби. Шофьорите, които са превишили скоростта и са засечени с камери, ще получават документа с препоръчано писмо. Нарушителите ще имат 14 дни, за да платят глобата или да декларират, че автомобилът им е управляван от друг.

Електронният фиш ще съдържа данни за мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане. При доброволно плащане на глоба, наложена с фиш, се дължи 70 на сто от размера на наложената с него глоба. 

С промените в закона отпада и отнемането на книжката при превишаване на скоростта, когато това е първо подобно нарушение. Така за превишаване на скоростта с от 31 до 40 километра над допустимото няма вече да се отнема книжката за един месец. Едва при трето подобно нарушение книжката ще се взима за една година. 

Глобите за висока скорост обаче скачат в някои случаи двойно. Ако някой превиши ограничението с повече от 50 километра, ще плаща 300 лева, а не както беше до сега – 200 лева. 

В някои области системата работи вече 10 дни. Първенци по издадени фишове са Бургас, Стара Загора и Пловдив.

Източник: „Фактор“