Войната за паркиране в Созопол се ожесточава

Войната за паркиране в Созопол се ожесточава 1В Созопол боклукчийски кофи, табуретки и бидони пазят места за автомобилите Войната за паркиране в курорта се ожесточава през лятото, а потърпевши са туристите.

Столове, табуретки и всякакъв непотребен инвентар, но най-често кофи за боклук и пластмасови туби за вода служат като антипаркингови устройства. В повечето случаи край тях бдят и собствениците им, за да гонят натрапниците.

– Слагаме столовете да не заемат местата други коли.
– Спират колите си почиващите.

Туристите се оплакват, че където и да спрат, ги посрещат или „паяци“, или скандали с хазяите.

– Обикалям по 5-10 минути всеки ден и все на риск я оставям и очаквам да ми я вдигне паякът.
– Благодарение на приятели си намирам място за паркиране? Пазят мястото със знаци, с табели.

„По-добре да спре колата тук за 1 час, да си плати 2 лева, отколкото да спре ей там, да го вдигне „паякът“ и да му вземат 70 лева“, коментира Иван – охранител на частен паркинг.

Частните паркинги са поне 5-6 и очевидно не се оплакват от липса на оборот. Не всеки обаче може да си позволи да плаща по 15 лева на денонощие, а общинските, които са малко по-евтини, са недостатъчни. От общината в Созопол признаха, че задръстването е заради свръхзастрояването.

Градът няма капацитет да поеме всички коли на туристите, а вина имат и хотелиерите.

„Няма хотел или, ако има, ще се броят на пръсти хотелите, които имат изградени по закон – примерно на 100 легла да има 40-50 % паркоместа за автомобилите. Няма такова нещо“, коментира Панайот Рейзи, кмет на община Созопол.

За да решат проблема от общината планират за следващия сезон да изградят допълнителни паркинги с поне още 1000 места.

Източник: bTV