Внимание, измами!!!

Община Созопол съвместно с Районно Управление на МВР гр.Созопол, Комисия за обществен ред и сигурност към Община Созопол подготвиха призива към гражданите и гостите на гр.Созопол под формата на дипляни със следната информация:
 

ОБЩИНА СОЗОПОЛ, РУ на МВР – СОЗОПОЛ, КОМИСИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕН РЕД И СИГУРНОСТ – СОЗОПОЛ ВИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ

Всеки ден на територията на гр.Созопол и областта биват извършвани опити за измами по телефона, като в някои от случаите се намират доверчиви хора, обикновено възрастни или самотно живущи, които се доверяват и дават на измамниците всичките си спестявания.
 

ВНИМАНИЕ!

* Сценариите за измами са различни и престъпниците променят тактиката си постоянно. Гражданите трябва да знаят, че измамниците са добри актьори и разполагат с богат набор от техники за заблуда, демонстрират пред хората състоятелност, възможност и влиятелни познанства, без да ги имат, умело имитират извършване на престъленията, а някои от хората, станали жертви им помагат с наивността си или желанието за бърза и лесна печалба и облагодетелстване.

ВНИМАНИЕ!

Има опастност да бъдете въвлечени в накои от следните престъпни схеми и измами:
* Закупуване на ваучери за мобилни телефони за уж ваши близки хора след получено обаждане по телефона, като Ви обясняват, че в момента близките ви са в затруднено положение, няма от къде да си ги купт сами, изгубили са парите си и др.
*Закупуване на ваучери за мобилни телефони, уж с промоционална цел, като залог получаване на награда от голяма търговска верига, от несъществуваща томбола, фалшиво обаждане от екип на телевизионно предаване, където се раздават награди и много други.
*Получавате телефонно обаждане от мним адвокат, следовател или друг служител, за възникнали проблеми на ваши близки с полицията или правосъдието, внасяне на гаранция за ваш близък, роднина, внук или племенник, както в разговор по телефона плачат и притеснено съобщават, че са блъснали с кола човек, който е тежко ранен и даже в последствие е починал и много бързо трябва да се внесе гаранця, за да не бъде задържан в ареста мнимия роднина.
 

Внимание,
Измами!

* Получавате телефонно обаждане от човек, който твърди, че ваш починал близък му е дължал определена сума пари и вие трябва да погасите задълженията му, след което той не е направил това.
Получаване срещу „такса за доставката” на ценна колетна пратка, която уж са ви пратили ваши близки от чужбина, но трябва да внесете опделената сума пари, заради високата стойност на пратката, както и много други сценарии за измами.
*Ако Ви бъдат отправени подобно молби, покани за получаване на награди, плащанена такси и гаранции, не се доверявайте само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да Ви звучи то. За да се уверите в самоличността на своя „познат” или „роднина”, настоявайте за лична среща, питайте за характерни имена и събития, които би трябвало да са му добре известни, търсете обратна връзка с него, да ви покаже документ за самоличност, свържете се с други бщи познати и роднини и споделете за възникналата ситуация, но задължително преди да сте дали пари на непознат, не се обаждайте за контакт с измамниците на непознати телефонни номера, които те ви дават за връзка и не им диктивайте кодове на ваучери за мобилни телефони. Записвайте регистрационните номера на автомобили, с които идват да контактуват непознати за вас лица. В никакъв случай не предприемайте разплащания чрез трети лица, особено в други населени места или чрез „услужливо” изпратени ви шофьори на таксиметрови автомобили.

Подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдете ИЗМАМЕНИ!

* При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по излъпнение на исканията, бихте могли да се посъветвате с близките ви хора, които са около вас и на които знаете със сигурност телефонните номера, вашият полицейски инспектор по местоживеене или да позвъните на

телефони 166 или 112 и 0550 2 22 15