Висока оценка за Фондация “Созопол”

Висока оценка за Фондация "Созопол" 1
Тове Скарстейн, посланик на Норвегия снимка: Прес център община Созопол

В Созопол  се състоя заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол”, благодарение на който започнаха разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър. По този проект също беше открит посетителски център на реставрираната Крепостна стена и ефектно осветени старините.

Отпуснатите финансови средства за проекта на стойност 649 000 евро бяха осигурени от правителството на Норвегия, а партньор е община Созопол. Реализацията на проекта донесе световна слава на Созопол с откритите от проф. Попконстантинов мощи на Свети Йоан Предтеча.

В заключителната среща, специално участие взе посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. Тове Карстейн, която даде висока оценка на проекта и потвърди ,че норвежското правителство ще отпусне още средства за проекти в България.

В своето приветствено слово към участниците във форума кметът на община Созопол Панайот Рейзи подчерта, че проектът, който фондация „Созопол” отчита в момента е само един от многото успешно реализирани на територията на града проекти, които за последните години представят Созопол с една нова и привлекателна за културния туризъм визия на града.

Висока оценка за Фондация "Созопол" 2
Южната крепостна стена и стражева кула снимка: www.sozopol-foundation.com

Проект :BG0065 ”Старинен Созопол-манастир Свети Иван Предтеча- култура през вековете” се реализира на територията на Архитектурно-исторически резерват ”Старинен Созопол” и на Археологически резерват „ Остров Свети Иван и остров Свети Петър”. Целта на проекта е да повиши икономическото и социално развитие на региона чрез опазване и реновиране  на концентрираното в региона културно-историческо наследство.

Археологическите проучвателни, консервационни и реставрационни работи се извършват на манастир Свети Йоан Предтеча и на част от крепостната стена, както и съответната инфраструктура и подходящи съоръжения се изграждат да позволят достъпа до запазените културни обекти на всички социални групи, в това число и хора със специфични възможности.

Представители на организации за хора със специфични нужди бяха сред участниците в двудневния форум на фондация „Созопол”, който включи и посещение на всички исторически обекти, които са били част от проекта.

Двудневният форум премина при изключителна организация и остави отлични впечатления на участниците в него.

Източник: Прес център община Созопол