Вдигат златният купол и кръст на храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол 1

Вдигат златният купол и кръст на храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Созопол

Започна вдигането на златен купол върху камбанарията на храма „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол, който съхранява мощите на Свети Йоан Предтеча, съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Вдигат златният купол и кръст на храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол 2

 

Средствата за златния купол са от дарения, събрани от посетителите в храма през летния сезон. Куполът ще бъде увенчан с триметров златен кръст. Както куполът, така и кръстът са изработени в Украйна и вече са пристигнали в Созопол, каза Божидар Димитров.

Изчисленията показват, че с новия му купол и златния кръст храмът ще се вижда от Несебър, намиращ се на отсрещния бряг на Бургаския залив. Созополчани, които от 25 века са в съревнование със съседния град, са радостни, че поне в едно нещо са надминали Несебър. Действително, в Несебър също бяха взели решение – да строят храм „Свети Свети Кирил и Методий” в новия град, който има почти десетхилядно население, но въпреки по-големите си финансови възможности от Созопол не успяха да направят дори първа копка. Нека сега гледат нашата църква, шегуват се созополчани.