Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години 1
Отваряне на реликвариум с мощите на свети Йоан Кръстител. снимка: Теодора Свиридова

По всяка вероятност мощите на Свети Йоан Предтеча са пренесени у нас от Константинопол или от Йерусалим, обяви в Созопол проф. Казимир Попконстантинов, цитиран от „Бургас Нюз”. Реликвата беше открита през юли 2010 г. по време на разкопки на манастира на остров Свети Иван край Созопол, ръководени от професора. Откритието им предизвика световен интерес.

В реликвария има части от ръка, лицева кост и зъб. Мощите се съхраняват в църквата “Свети Георги”.

Анализите са изключително обнадеждаващи и дори надминаващи очакванията. Те се правят в София, почвените – в института “Пушкаров”. Анализи се извършват още в Института по изкуствознание, СУ “СветиКлимент Охридски”, НИМ. Ангажирани с тях са 16 души, които издирват писмени извори за мощи на Свети Йоан Предтеча по света. В България за първи път се прави подобна комплексна експертиза.

Стъпваме на една широка база, която ни е необходима за крайния резултат

подчерта професорът.

Петрографският анализ на камъка, от който е направена кутийката с надписа, показва, че става дума за туф /горна порода порест, каменен вид, който е продукт на застинала лава от вулканичното изригване. Туф е твърда маса образувана от вулканична пепел, пясък, стъкло, кварц и др. Различните видове туф имат различни цветове и различни структури, определящи различните характеристики. Притежава малко обемно тегло, висока топло и шумо изолация, и е лесен за обработка. Високата издръжливост и неповторимият изглед го правят уникален строителен материал, използван още в 3-ти век./. Той се среща в днешна южна Турция

каза професорът.

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години 2
Отваряне на реликвариум с мощите на свети Йоан Кръстител. снимка: Теодора Свиридова

“Този, който е пренесъл кутийката е или от Константинопол или от Антиохия в същия район, или от Йерусалим”.

 

Според руски енциклопедисти 90% от световните запаси на туф са в днешна Армения, значителни запаси на туф има в Исландия, Италия, на Камчатка /Долината на гейзерите/, Нова Зеландия, в Йеллоустонския национален парк в САЩ.

Мраморният реликварий, в който бяха мощите, се среща в островите между Турция и Гърция. За да се установи точният произход ще бъдат направени допълнителни изследвания, добави професорът.

Фактите показват, че мощите са пренесени. Формата на мраморния реликварий, датировката му и други характеристики са подложени на допълнителен анализ и ще е готов максимум до септември. Той обаче няма да е окончателен, а ще е само етап от целия анализ. Сумата от 15 хил. лв., отпусната от Министерството на културата, също е само за начало за анализите, които ще се правят

поясни проф. Попконстантинов.

За първи път в световната библейска и християнска археология се откриват мощи на Свети Йоан предтеча. Сертификат за тях е реликварият. От Ватикана е получено уверение, че такова откритие не е правено от 500 години. Докторантът Михаил Гърков, който работи във ватиканския институт за църковно изкуство, е направил тази подробна справка. В подкрепа на това, че са открити именно мощите на Свети Йоан Предтеча, е и становището на проф. Георги Казан, който се е специализирал в изучаването на реликварии и има защитена дисертация по темата. Той работи в Оксфорд.

Благодарение на финансовата подкрепа на Кралство Норвегия чрез реализирането на този проект България стана световноизвестна и е тачена еднакво и от християнския, и от католическия, и от протестантския, и от мюсюлманския свят.

Проектът даде своя плод с откриване мощите на Свети Йоан Предтеча, който е тачен и от мюсюлманите. Не напразно в голямата джамия в Дамаск има обособено помещение – наподобяващо християнския параклис, в което се съхранява част от черепа на Свети Йоан Предтеча

разказа проф. Попконстантинов.

Мощите ще се съхраняват в църквата “Свети Георги” до реставрацията на храма “Свети свети Кирил и Методий”, в който те ще бъдат пренесени.

Правителството отпусна 420 хил. лв. за довършване на ремонта реставрацията на катедралния храм. Дейностите се извършват от Фондация “Созопол” и би трябвало да приключат на 24 юни, уточни за „БургасНюз” проф. Божидар Димитров. Симеон Дянков изненадващо инспектира ремонта на църквата в средата на януари.

От 25 до 27 август ще се проведе Световен византоложки конгрес в България. Страната ни след 77 години ще е негов домакин за втори път. На форума ще бъдат докладвани новите резултати от анализа на реликвария и мощите на Свети Йоан Предтеча.

източник: КРОСС