Вартоломей идва да види мощите на Йоан Кръстител

Вартоломей идва да види мощите на Йоан Кръстител 1
Снимка: trud.bg

Вселенският патриарх Вартоломей и премиерът Бойко Борисов ще пренесат тържествено мощите на Йоан Кръстител до “вечния им дом” в ремонтираната църква “Св. св. Кирил и Методий” в Созопол. Това се планира да стане на 7 януари 2011 г., Ивановден – един от празниците, на които се почита Предтечата. Дотогава трябва да е завършена реставрацията на големия храм в древния град, научи “Труд” от министъра без портфейл проф. Божидар Димитров.

Днес правителството на подпис отпусна 420 000 лева, нужни за довършването на църквата, вдигната през 1889 г. от известния ни възрожденски майстор уста Генчо. През последната година властта вече е отпускала 150 000 лв. за църквата, а бизнесменът Валентин Златев е дарил 50 000 лв., разказа Димитров.

“Св. св. Кирил и Методий” ще съхранява мощите на Кръстителя на Исус Христос, парче от Кръста, на който е бил разпнат Спасителя, както и мощи на апостол Андрей.

Мощите на Кръстителя ще се пазят в сребърен реликварий с позлата, дар от премиера. Кутийката струва точно 720,16 лв. На нея има изобразени три сцени – Успението (смъртта) и Възнесението на Христос, както и Успението на св. Богородица. В четвъртък тя ще бъде занесена в Созопол от вицепремиера Симеон Дянков и министър Димитров. Кутийката ще е временно убежище на мощите до изработването от пловдивски майстори на уникат.

Според Божидар Димитров най-сигурният начин да се потвърди автентичността на костите бил методът С14, който се базира на въглероден анализ. Експертизата обаче струва няколко хиляди евро и може да се направи в Мюнхен. Тъй като мощите са собственост на православната ни църква, тя трябва да реши дали да се прави експертизата и съответно да я плати, каза министърът. Вчера Сливенският митрополит Йоаникий, в чиято епархия са мощите, не вдигна мобилния си телефон.

“Находката край Созопол е много симпатична и приятна. Но трябва да се изчакат резултатите от експертизите”, коментира вчера министърът на културата Вежди Рашидов.

Източник: Труд