Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол

Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол 1Бюрократични пречки от българска страна бавят превеждането на парите, които Норвегия е  отпуснала за реставрацията на храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол.

Това заяви проф. Николай Овчаров, който е в Созопол заедно със семейството си. Финансирането на разкопките на остров “Свети Иван” също е затруднено. Парите обещани от българското правителство още не са пристигнали. Средства са отпуснати единствено от  фондация “Аполония”, чийто председател е Кирил Арнаудски.

Това, което правят археолозите е героизъм според проф. Овчаров. Той изрази мнение, че църквата, която носи името на “Свети Йоан Кръстител” трябва да бъде реставрирана изцяло до покрив, и да започне да се служи в нея.

Николай Овчаров е участвал в първият екип, който е започнал разкопките преди 25 години. Островът е бил военна база и още тогава са се виждали основите на манастира и църквата. Той категорично заяви, че не трябва да се прави сравнителен анализ на мощите и опроверга съмненията свързани с тяхната автентичност. Според него в света няма такива случаи, в които църковна реликва да бъде изследвана.  

“Ако има някакви съмнения, то те са свързани с това какво е донесено от Константинопол през Х век. Аз бях на острова и това, което видях е убедително.”, добави проф. Овчаров. Той е убеден, че манастирът на остров “Свети Иван” ще бъде един от най-важните средновековни паметници на България.

Източник: burgasnews