Българското чудо номер 1 – Созопол, ще привлича туристи с масирана рекламна кампания в чужбина

  • Ще бъдат направени маршрути до Странджа, предстои реставрация на южната крепостна стена
  • Бюро ще раздава карти до мощите на Кръстителя, църквата и музея
Българското чудо номер 1 - Созопол, ще привлича туристи с масирана рекламна кампания в чужбина 1
© снимка: standartnews.com

Българското чудо номер 1 – Созопол, ще привлича туристи с масирана рекламна кампания в чужбина.
Градът трябва да стане целогодишна дестинация на нашенци и гости на страната ни. Тази цел си поставят общинарите в любимото на мнозина българи морско градче след края на класацията “Чудесата на България”, организирана от в. “Стандарт”. Управниците в уникалния ни курорт с исторически паметници ще разработят цялостна визия за развитието на туризма в района. Само така българското чудо номер 1 ще може да привлича туристи и средства. Щом стъпят на територията на града, чужденците ще бъдат “залети” от оферти и предложения за поклоннически маршрути, исторически разходки и летни приключения не само в района на Созопол и островите, но и в Странджа, обясни областният управител на Бургас Константин Гребенаров.

За целта обаче Созопол се нуждае спешно и от действащ туристически информационен център /ТИЦ/. Бюрото трябва ударно да бъде изградено, особено след откриването на мощите на Йоан Кръстителя на остров Свети Иван.

Идеята на морската администрация е още на влизане в града хората да се ориентират къде са мощите на светците в Созопол, къде са църквата, музеят, галерията, крепостната стена.

Не трябва да приемаме светините в Созопол като даденост и да се лежи на тези лаври. Необходима е грижа за превръщането на града в цялостен успешен туристически продукт, който е в топла връзка с другите по-малки чудеса в региона

твърди Гребенаров. Той разказа, че откакто са открити мощите, потокът от туристи се е увеличил многократно през зимата, без специална реклама на чудото зад граница. По думите на губернатора Европа трябва да бъде облъчена с родните ни съкровища. Созопол може да използва бургаския офис в Брюксел, за да разказва в и Европейския парламент за святата находка и нейното значение за християнския свят.

С част от допълнителното финансиране, което финансовият министър Симеон Дянков обеща, ще се завърши бързо реконструкцията на Южната крепостна стена на античното съоръжение. В момента специалисти работят по възстановяването й в частта срещу църквата “Св. св. Кирил и Методий”, където след ремонт ще бъдат пренесени мощите на свети Йоан Кръстител. Освен ремонтирания храм след няколко месеца до него ще има паркинг, ще бъдат сложени информационни табели и ще се оправи инфраструктурата.

По думите на общинарите от специално внимание се нуждае и перлата в короната на архитектурния резерват – Старинният град Созопол. В момента там няма канализация покрай южната алея, трябва и спешен ремонт на улиците и тротоарите. Липса на пари пък замрази археологическите разкопки на остров Свети Кирик и Юлита, където беше открит голям средновековен манастир. Островът се стопанисва от културното ведомство и в момента се изгражда цялостна концепция за неговия облик.

Археолозите от екипа на проф. Казимир Попконстантинов, който откри мощите на свети Йоан Кръстител, са най-щастливи от резултатите от организираната от в. “Стандарт” кампания “Чудесата на България”. Те не крият, че радостта им идва не само от полученото признание, но и от очакваното финансиране. Според археолозите най-голяма нужда от финансова помощ имат разкопките на остров Свети Иван, които все още продължават.

От централния храм на острова са запазени 4-5 метра стени и той може да се реставрира нацяло. Смятам, че е важно това да се направи, за да могат туристите да видят как е изглеждал в миналото в пълния си блясък. Необходимо е също да се направят и пътеки до храма и манастира, за да може посетителите да минават спокойно, без да се спъват

сподели проф. Попконстантинов. Според грубите предварителни сметки за консервацията и реставрацията на храма са необходими поне 1 млн. лева. Още 70-80 хиляди лв ще отидат за финансирането на разкопките на острова, пресмятат археолозите.

Източник: Стандарт