Български и турски деца показват рисунките си на детската Аполония 1

Български и турски деца показват рисунките си на детската Аполония

Общо 21 школи по изобразително изкуство от цялата страна ще отворят работещи ателиета в градинката на стария Созопол по време на Аполония

Български и турски деца показват рисунките си на детската Аполония 2
© Снимка: БГНЕС

Трансгранична културна програма събра 40 деца и техните учители в природен парк „Странджа“, съобщават от общинския пресцентър.

Български и турски деца творят вече няколко дни по проект на международния детски център „Духовно огледало“ в странджанското село Бродилово, подготвяйки пътуваща изложба на рисунки върху чадъри. В центъра децата живеят заедно, опознават се и изграждат нови контакти, за които границите не съществуват. Изложбата им ще посети български и турски училища в трансграничния регион България – Турция, като утвърждава идеята, че новото поколение е в основата на промяната на традиционните взаимоотношения към изграждането на интеркултурен диалог, така необходим за развитието на една нова Европа. Учениците и учителите са заедно благодарение на Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, финансирана от Европейски съюз.

Децата ще представят творбите си на площада в Бродилово, а от 28 август до 1 септември изложбата им ще бъде показана и на детската Аполония в Созопол. Общо 21 школи по изобразително изкуство от цялата страна ще отворят работещи ателиета в градинката на стария Созопол по време на Аполония, а на сцената ще се изявяват 90 деца, носители на големи награди за музика и танци.

източник: БНР