Област Бургас с 3 000 000лв. за чудесата-Созопол, Несебър, Деултум

Област Бургас с 3 000 000лв. за чудесата-Созопол, Несебър, Деултум 1Три милиона лева идват в Бургаска област от кампанията на “Чудесата на България”. Областният управител Константин Гребенаров, заедно с кметовете на общините Созопол, Несебър и Средец участва в церемонията по повод връчването на награди за победителите в конкурса на в-к “Стандарт”.

Церемонията се проведе в Националния исторически музей под патронажа на премиера Бойко Борисов и по време на събитието първите 10 културно – исторически обекта получиха по 1 000 000 лв. Първите 10 обекта с най-значимите исторически и археологически паметници у нас бяха избрани чрез електронно гласуване, в което се включиха над 200 хиляди българи.

В надпреварата между културните паметници на страната, определени като „Чудесата на България” Област Бургас спечели три от десетте награди.

Призовото място получи “Старинен Созопол” и островите Свети Иван и Свети Кирик, на трето място – Античен Несебър и на седма позиция – римския град Деултум, край с. Дебелт.

Областният управител Константин Гребенаров получи символичните чекове на обща стойност три милиона лева за трите общини победителки в област Бургас. Гребенаров не скри гордостта си от факта, че е управител на единствената област, която получава общо три милиона лева. Губернаторът заяви още, че е изключително щастлив именно родният му Созопол да бъде пръв в класацията. Той сподели, че с откриването на мощите на Свети Йоан Предтеча, през изминалата година, Господ е погалил Созопол и всеки един лев, който се използва за развитието на проекти свързани с това, вдига нивото на културния туризъм в града.