Бронзова статуя на Йоан Кръстител ще бъде издигната в античният полис

Бронзова статуя на Йоан Кръстител ще бъде издигната в античният полис 2

Статуята на Кръстителя ще бъде поне 7 метра

Бронзова статуя на Йоан Кръстител ще бъде издигната в античният полис 3Идеята е на местна фондация не само заради намерените миналата година мощи на светеца, които се съхраняват в града.

Новооткрито сведение във византийска поема от XIII век сочи, че Созопол и регионът били през средните векове под покровителството именно на Йоан Кръстител.

Статуята ще бъде изработена от бронз и ще бъде с височина поне 7-8 метра. Макет вече е изработен от известен български скулптор, чието име по негова молба засега фондацията държи да пази в тайна.

Статуята на свети Йоан Предтеча няма да се “бие” с проектираната от кмета Панайот Рейзи статуя на Аполон, покровител на града в дохристиянската епоха, твърдят от фондацията.

Бронзова статуя на Йоан Кръстител ще бъде издигната в античният полис 4
снимка: Седрие Метин

Идеята на градоначалника предизвика гнева на Сливенския митрополит дядо Йоаникий, който видя в акта възстановяване на култ към езическо божество. Други пък не харесаха паметника на скулптора, който няма нищо общо с тринадесетметровата статуя на Каламис, издигната в Созопол през 480 г. пр.Хр. Бронзовият колос е представял Аполон в традициите на класическото гръцко изкуство – гол, облегнат на маслинено дърво, с лък в ръка. Докато предложеният проект представя божеството, облечено като каракачански овчар в дълбока зима.

В Созопол има място и за Аполон, и за свети Йоан Предтеча

категоричен бе председателят на НИМ Божидар Димитров.

източник: Sozopol.Org чрез в-к “Стандарт”