Премиерът идва в Созопол за откриването на обновената църква „Св. св. Кирил и Методий”

Премиерът идва в Созопол за откриването на обновената църква „Св. св. Кирил и Методий” 2

Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства на тържественото откриване на обновената църква “Св. св. Кирил и Методий” в Созопол

Премиерът идва в Созопол за откриването на обновената църква „Св. св. Кирил и Методий” 3
Църквата в Созопол ще посрещне своите посетители с камбанария висока 22,80 м , а звънът на камбаните ще отбележи празничното събитие. В храма вече е монтиран иконостасът, който е на 375 години и предстои поставянето на реставрираните икони. снимка: sozopol8130.blogspot.com

На 25.06.2011г., събота ще бъде отбелязан края на първия етап от ремонтиране на храма, в който ще бъдат и преместени мощите на Йоан Кръстител. Ремонтът и построяването на грандиозната камбанария са финансирани от правителството и частни спонсори. Министър-председателят и официалните лица ще бъдат посрещнати от кмета на община Созопол Панайот Рейзи и през шпалир от моряци ще стигнат до входа на църквата, където Н.Пр. Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи водосвет.

Премиерът идва в Созопол за откриването на обновената църква „Св. св. Кирил и Методий” 4
Откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител е най-значимото събитие за 2010 година

Преди това от 11.00 ч. от църквата „Свети Георги” ще тръгне литийно шествие водено от митрополита и отец Иван, които ще пренесат мощите на Свети Йоан Кръстител до новият им дом в обновената църква „Св.св. Кирил и Методий”.

Църквата ще посрещне своите посетители с камбанария висока 22,80 м , а звънът на камбаните ще отбележи празничното събитие. В храма вече е монтиран иконостасът, който е на 375 години и предстои поставянето на реставрираните икони. Специално за централната врата на иконостаса художникът Иван Бахчеванов и директор на Художествената галерия в Созопол е изрисувал пет нови икони на Христос, Йоан Кръстител, Богородица, светите братя Кирил и Методий и цар Борис.

източник: Дарик