Божидар Димитров: Созопол води в гласуването за чудо на България

Божидар Димитров: Созопол води в гласуването за чудо на България 1
Фотограф: Надежда Чипева

Созопол води в гласуването за чудо на България.

Това каза историкът Божидар Димитров в предаването “Нека говорят с Росен Петров” по бТВ.

Равностойни на Созопол са Несебър и Дръстър, а ако трябва да бъдем честни Плиска, Търново трябва да са водещи, защото са били столици. За Созопол си обяснявам интереса, защото е курорт

коментира още Димитров. Той беше категоричен, че в Созопол не е правена организация за набиране на гласове.

Източник: bTV


Още от “Стандарт”: Голяма част от българите са заченати в Созопол и той е наситен с антични паметници, затова много хора го обичат и основно гласуват за него в класацията на в. “Стандарт”. Този любопитен факт обяви вчера по bTV проф. Божидар Димитров заедно с археолога проф. Николай Овчаров, които гласуваха за класацията “Чудесата на България”. “Радвам се на тази учудваща масовост в гласуването – 720 хиляди кликвания, да кажем, че това са реално 500 хиляди души. Тъй като всеки може да кликне по няколко пъти. Според мен Плиска, Преслав и Царевец трябва да са водещи, защото са били столици на България”, посочи Димитров. Овчаров пък коментира, че вотът му е бил за Перперикон, където регистрираните посещения на туристи са 250 хиляди. Общо за страната визитите на чужденци, дошли на културен туризъм, пък са 10%.
“Аз пък съм заченат на разходка до Севтополис, както са ми казвали”, засмя се археологът. Той обясни бума на гласуванията за Созопол с откритите миналото лято мощи на св. Йоан Кръстител. Българският Индиана Джоунс допълни, че министърът на икономиката Трайчо Трайков е “шашардисан” от Перперикон и призова за подобряване на инфраструктурата и отваряне проходите към Гърция.
Според историците класацията за топ 10 на чудесата не трябва да се тълкува като състезание. “Ако държавата финансира тази година 1-2 или 3 обекта, не означава, че другите няма. Просто трябва да знаем кое е силното място, което ще привлече туристи”, единодушни бяха историците.