Божидар Димитров: За манастира „Свети Йоан Предтеча” разбрах от архивите на Ватикана

Божидар Димитров: За манастира „Свети Йоан Предтеча” разбрах от архивите на Ватикана 1Може и да не повярвате, но за остров Свети Иван и за манастира „Свети Йоан Предтеча” там разбрах при едно посещение във Ватикана. Там попаднах на документи за манастира сред архивите. Това каза в предаването „Светилник” по радио „Фокус” министърът за българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Той обясни, че с документите се дават различни мнения за манастира. „Много интересен манастир е този, но не можахме да го намерим, тъй като това беше напълно затворена военна зона през 1991 година и когато започнах разкопките, започнах с военен кораб и с военни моряци. Много ми струваше да убедя военните да ни пуснат на острова. Беше много интересно, още си спомням подписите под разрешението – на цели седем адмирали, чак започнах да се питам колко адмирали имаме ние”, разказа проф. Божидар Димитров.

По думите му има нещо много символично във всичко това, защото той си спомня, как когато бил малък са наричали Созопол винаги при някакви географски описания Созопол – българският Берген. Това пристанището известно с това, че е стълба на риболова в Норвегия, а Созопол беше българския стълб на риболова и ето как се получиха нещата – с норвежки пари да бъдат направени тези разкопки, обясни министърът без портфейл.

„Много горд се почувствах при откриването на мощите, защото това беше един венец, с който се увенча изваждането им от забвението”, коментира проф. Божидар Димитров.

Изтоник: ИА “Фокус”