БНТ ще излъчва на живо фестивалните франкофонски дни от Созопол

Котвата в Созопол, The anchor in Sozopol
БНТ ще излъчва на живо фестивалните франкофонски дни от Созопол 1
снимка: Стоян Чайков

Първи Международен франкофонски фестивал „Солей” ще се проведе в Созопол в рамките на три дни. Той включва концерти, модно ревю и изложба. Специални гости на франкофонския фестивал ще бъдат Н.Пр. посланикът на Република Франция у нас Филип Отие, посланикът на Румъния Антон Пъкурецу, посланикът на Конфедерация Швейцария Регина Ешер, посланикът на Кралство Белгия Марк Михилсен и директора на Френския културен институт Дидие Талпен.

На 10 юни, петък, гостите ще бъдат посрещнати от кмета на Созопол Панайот Рейзи в кабинета му, а първият ден от фестивала ще продължи с концерт на Секстет Йосифов и „Сентиментал Суингърс” на Амфитеатъра от 20:00ч.

БНТ ще излъчва на живо фестивалните франкофонски дни от Созопол 2
снимка: Диана Радева

Втория фестивален ден предвижда разходка на посланиците и придружаващите ги лица до остров ”Свети Иван”. Техният домакин, кмета на Созопол е осигурил яхта, с която гостите ще се разходят и в созополския залив. От 13.00 ч. на площада тържествено ще бъдат издигнати знамената на Созопол и на фестивала последвано от кратка програма на представителни състави от Созопол. Денят ще продължи с модно ревю на престижни фирми от 16.30 ч., което ще се проведе в Археологическия ансамбъл ”Ранно християнски комплекс” до църквата „Свети Георги”. В рамките на втория фестивален ден ще бъде официално открита изложба „Въздушни мисли” от 18.00 ч. в художествената галерия. Автор на картините е Шантал Биела, съпруга на белгийския посланик.

Вечерта жителите и гостите на Созопол ще могат да се насладят на концерта на инструменталия състав STRINX от 20.00 ч. на Амфитеатъра.

Преди да отпътуват от Созопол официалните гости ще посетят Археологическия музей и ще се поклонят пред мощите на Свети Йоан и Свети Андрей в църквата „Свети Георги”.

Фестивалните дни  ще бъдат  излъчени по БНТ и ще има директно излъчване в предаването „В неделя с..” по БНТ от Созопол.