Бижута от „боклуци“

Бижута от "боклуци" 1Групата дизайнери и  хора в неравностойно положение,  изработват уникални бижута, мебели и предмети за бита от … боклуци.Те са се нарекли  Trash Design Manifaktur, живеят и работят във Виена, Австрия. Продуктовата им палета включва  елегантни и необикновенни бижута,  предмети за бита, мебели и мебелни аксесоари. Тези елегантни предмети са изработени от  излезли от употреба и рециклирани електродомакински уреди и електроника-от домашната ютия и перална машина до мобилните телефони и компютри,от всички отпадъци, които обществото създава и не може да намери място, начин и възможности да ги рециклира или унищожи.

Гениалното  в тази идея – от никому ненужен барабан на стара пералня да се създаде екстравагантна колекция от масички и табуретки ! Или от сноповете кабели и някои непознати за обикновения потребител части на стар компютър – елегантно колие, гривна или пръстен.  И след като ценителят на красиво и елегантно се впечатли от предлаганите  „боклуци” – обекти, идва ред на уважението, което изпитваме като научим, че тази  група  Trash Design Manifaktur  е едно социално-икономическо предприятие.  Основна задача на това „преприятие” е  реинтегрирането на хора, които продължително време са били безработни и  и хора с умствени или физически увреждания.  Основни партнори на Trash Design Manifaktur са Община Виена с нейния отдел за събиране и третиране на отпадъците, Катедрата по третиране на отпадъци към Универстета за природни ресурси и приложни хуманитарни науки и други правителствени и неправителствени организации с основен предмет на дейност екология. Проектите се осъществяват и със съдействието и финансовата подкрепа на бюрата по туда във Виена , Социалното министерство  и Европейския социален фонд, както и от реализирани собствени приходи от продажби.

Организаторите искат да носочат  вниманието на гостите и гражданите на Созопол към тези уникални и провокативни бижута и се надяват да бъде създаден аналог на този проект в България.

Бижутата ще бъдат представени във фоайето на хотел Селена,  Созопол,  ул. Яни Попов  №7, от 16. 07. до 16. 08. 2010 г.

Източник: Община Созопол