Бетон захапа морето край Черноморец

Бетон захапа морето край Черноморец 1Търсят виновника – мистериозен концесионер на ивицата
Царският плаж, на 25 километра от Бургас, разположен между вилна зона “Червенка” на Черноморец и Созопол, е погълнат от бетон. Само месец преди официалното откриване на сезона, заливът на  Черноморец- Юг,  е превърнат в строителна площадка. Камиони, натоварени със строителни материали, сноват из района, дюните с уникална растителност чезнат под огромните туловища на бетоновози, а кофражът се излива директно върху пясъка. Някогашното райско кътче днес прилича на бетонен ковчег, обграден от строителни отпадъци, бутилки от бира, фасове, фекалии. Целият този пейзаж е гарниран с мръсно бельо, което се вее от храстите, и грамади от боклуци.

Само на 10 метра от брега изниква ново архитектурно чудо – там се полагат основите на бъдеща сграда.

Нищо че по закон плажната ивица е публична държавна собственост и никой няма право да прави сделки с нея, да я загражда и да извършва строителна дейност. Малцината туристи, които тази година все пак ще се престрашат да посетят родното ни Черноморие, понеже са пропуснали да се информират навреме за особеностите на българския туризъм и тотален плажен разгром , вероятно ще останат изненадани, щом установят, че ивицата е обсебена от поредния снек бар. И ако все пак решат да влязат в морето, ще се наложи да заобиколят масивната конструкция.
Бетонът е излят директно върху пясъка, а отгоре стърчат побитите дървени колони. За да скрият това безобразие, “инвеститорите” засипали основите с пясък и ги маскирали като плажна ивица. Отстрани обаче издайнически се подават части от цялата платформа. На тази чудна картинка се натъкнали местни жители, които работят в близките хотели. Те съобщили незабавно в Община Созопол. Комисията, изпратена от общината, останала втрещена щом открила основите на бетонната крепост. Кой стои зад това безобразие обаче е пълна мистерия. Оказало се, че плажът е концесиониран от … фантом. В областната управа, където Община Созопол е изпратила сигнал за нарушението, нямат никаква информация дали изобщо плажът е отдаден на концесия, или под наем. Ако това не е сторено излиза, че там се е настанил неиндентифициран икономически субект. Името му не фигурира никъде в кореспонденцията между Обшина Созопол, Областната управа и РДНСК, които също са сезирани за случая.
Бетон захапа морето край Черноморец 2Впрочем, случаят не е прецедент. Плажната ивица в съседния къмпинг “Градина” на места е буквално заклещена между бетон и море. Междувременно тази седмица експерти от Областната управа са започнали проверка на плажовете из Южното Черноморие. Дори обаче концесионерите бъдат санкционирани, актовете със сигурност ще се обжалват и ще потънат в безкрайни съдебни дела, прогнозират още отсега инспекторите. И докато съдебните саги продължават, бетонът ще превзема все нови и нови територии.

Източник: Десант