Бардуков: Искам процесът да продължи, за да мога да изчистя напълно името си

Бардуков: Искам процесът да продължи, за да мога да изчистя напълно името си 1Общинският съветник от Созопол Христо Бардуков, който беше обвинен, че е малтертирал дете, засега е освободен от наказателна отговорност. В сряда делото срещу него беше отложено, за да бъдат разпитани всички свидетели.

Искам процесът да продължи, за да мога да изчистя напълно името си. Господ ми е свидетел, че това дете не съм го пипал с пръст. Дори съм помагал на семейството му и продължавам да го правя


каза обвиняемият, който освен местен политик, е бивша тв звезда от предаването „Господари на ефира“, както и деен председател на читалището в Зидарово.

Името му беше забъркано в поредния шокиращ сценарий с негово участие. По сигнал на отдел „Закрила на детето” в дирекция „Социално подпомагане” в Созопол, той бе обвинен, че на 12 август 2010 година е пребил 12-годишния Делиавер. Бардуков е набедил момчето, че е запалило камион със слама, собственост на неговия тъст и кмет на Зидарово Стойчо Петков.

Самият Далиавер живее при дядо си, чието име носи и при баба си Йорданка, макар, че родителските права са дадени на баща му, който така и не го поглежда. В селото е известно, че внукът играе комар и е твърде буен по характер. Когато нашият екип беше в Зидарово местните хора ни упътваха да търсим 12- годишното момче по кафетата, където се събира с доста по-големи мъже, за да залага.

Делиавер тренира борба и един от водещите състезатели от местния клуб, има няколко спечелени първи места. Мечтае да учи в Спортното училище в Бургас и да живее при майка си, с която Агенцията за закрила на детето ще води преговори.

Събитията, по които е заведено делото, се развиват един летен следобед, когато камионът на Петков пламва и момчетата от клуба по борба, сред които и Делиавер, отиват да видят какво се случва. Децата са тренирали в спортната зала, намираща се в сградата на читалището. Общинският съветник и тъста му Стойчо Петков гасят пламъците. Около час след инцидента Бардуков отива в залата да потърси кой е виновен да пламне огъня.

Според обвинението момчето отрекло да има информация, след което Бардуков го ритнал няколко пъти по краката, а детето от страх се напикало. Общинският съветник обаче е категоричен, че никога не е удрял момчето и че то само се е изпуснало от вида на кмета, който има внушителна осанка и е бил почернен от гасенето на пожара. 

Думите на Бардуков и показанията на Делиавер, както и на ангажираните по случая организации се различават деаметрално. Бардуков насажда мнението, че пожарът е политическа поръчка срещу него. Той твърди, че това е признало и момчето – че един от основните опоненти на кмета му е предложил пари, за да запали камиона.

„После пък каза, че причината е, че сме в обтегнати отношения с дядо му. Вечерта дядото дойде в ресторанта и започна да вика. Ние му обяснихме, че през деня двамата с бабата остават детето безпризорно и то прави бели, което може да стане причина неговото бъдеще да е в някое ТВУ, ако продължава така“, разказа Бардуков.

Историята можеше да се оприличи на разиграл се местен екшън, ако самият дядо на момчето не заговори за избори и сам не каза, че отношението му към „побойника“ е свързано именно с предишната и предстоящата кампании за кмет на атрактивната крайморска община Созопол, в която по традиция вотът нажежава настроенията до крайност.

Христо Бардуков беше избран за общински съветник в Созопол от Зелена партия/Българските зелени. Той направи зелените 4-а политическа сила в общината на евровота през 2007 година, след Атака, БСП и ГЕРБ. Съпругата му е от Зидарово и е дъщеря на вицесветовния шампион по борба Стойчо Петков, кмет на Зидарово.

През ноември 2008 година вратата на дома на Бардукови на ул. „Морски скали” в Старата част на града, бе подпалена. Общинският съветник подозира, че и в сегашното обвинение срещу него стои човекът, виновен за пожара в къщата му, но не казва името му.

В местния парламент  първоначално Бардуков беше остра опозиция на Панайот Рейзи, но отношенията с градоначалника се „затоплиха”, след като двамата видяха в сегашния областен управител Костадин Гребенаров конкурент за кметския пост. Бардуков демонстрира топли отношения и с министъра без портфейл Божидар Димитров, чието име също се спряга в предстоящата изборна надпревара.

Отсега се очаква за изборите тази есен една от най-жестоките борби да е именно в Созопол. Областния управител Константин Гребенаров обяви наскоро, че в село Габър, където живеят 200 души има регистрирани нови 200 жители, което прокарва в публичното пространство съмненията, че е възможно вотът да бъде купен.

Публична тайна е, че досегашният кмет Панайот Рейзи няма да отстъпи стола без борба.

Христо Бардуков демонстрира симпатии към Божидар Димитров, но е „затоплил” и отношенията с доскорошния си враг Панайот Рейзи

Дядото на Делиавер не одобрява сегашната кметска власт.

В тази сграда се помещават и читалището, и клубът по борба, където се е разиграл екшъна

Източник: Фактор