Баби въртят ол инклузив за 5 лева

Баби въртят ол инклузив за 5 лева 1На море при баба. Това е последната мода на българина в кризата. Заради липсата на пари много семейства предпочетоха да почиват в частни квартири, отколкото в големите комплекси, въпреки лукса и удобствата, които им предлагат.

„Няма по-хубаво нещо от ол инклузива. Но в кризата не мога да платя 1000 лева за море на семейството си, затова давам 400 и спя в стара къща, където хазяйката готви“, разказва 35-годишният Кирил Петров от София.

Проверка на „Стандарт“ показа, че по Добруджанското Черноморие нощувката в частна квартира излиза, според категорията, от Шабленско до Кранево между 10 до 15 лв. на легло. В много от курортните села напористи домакини причакват по автогарите пътниците и ги увещават да отседнат у тях.

„Ол инклузив за 15 лева на ден“, пишат хазяите и предлагат на гостите си домашно приготвени гозби. Заявката за храната се дава предварително. Всеки от гостите може да поръча различна храна за семейството си. Домакините предлагат закуска, обяд и вечеря.

„Правим пържени филийки сутрин или пък палачинки с шоколад. За обяд приготвяме прясна пилешка или телешка супа. А барбекюто за вечеря е гарантирано“, разказват домакини. За екстрата хазяите събират по 5 лева на човек на ден.

А храната се сервира от щерките и синовете на домакините. „Най-хубавото нещо е прясната салата, която хората всяка сутрин берат от градината“, казват доволните клиенти. С недомлъвки обаче те коментират старите стаи, в които ги настаняват. „Когато човек няма пари, прави компромиси, но една стая в хотел с климатик и плазма не може да се сравни със старо дървено легло и тензух, вместо модерна мрежа против комари на прозореца“, коментират нашенците, възползвали се от частните квартири.

Стопани на къщи в Приморско, Китен и Каварна пък дават под наем целите си домове на компании. Цените варират от 100 до 60 лв. за ден, според мястото, където се намира къщата.

Например в Камен бряг може да наеме къща за 110 лв., докато във вилната зона между Балчик и Албена цената пада на 70 лв. на ден, при това без да имате хазяи на главата. В по-отдалечения от морето квартал на Балчик пък дори може да се уцели частна квартира за 8 лв. на легло на вечер.

Източник: Стандарт