След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда

След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда 2

След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда 3След откриването на рицарския кинжал преди няколко дни, археолозите, извършващи разкопки край крепостните стени на гр. Созопол в района на провлака, откриха ново оръжие, използвано от средновековни западноевропейски рицари. Оръжието е къса алебарда, използвана при щурм на крепостни стени в ХІІ-ХІV в.

От едната страна алебардата завършва с бойно острие тип брадва, а от друга с пикел, с който катерещия се по крепостните стени рицар се е закрепвал, подобно на съвременните алпинисти. В сражението ранения или убит рицар е изтървал пикела, който е потънал в калта на крепостния ров, за радост на съвременните археолози-каза Божидар Димитров.


“Новото откритие е по-старо от кинжала, който бе приписан на рицар от похода на Амеден Савойски през 1366 г., със 150 – 200 години.
През този период Созопол е щурмуван безуспешно само веднъж от западни рицари – през 1206 г. Тогава в перипетиите на войните на цар Калоян с рицарите на Четвъртия кръстоносен поход е предприето едно нападение на рицарската армия, водена от император Хенрик, наследил пленения император Балдуин по Южното ни Черноморие. Кръстоносците превзели Ахтопол и Терме /Бургаските минерални бани/, но гарнизоните на Созопол и Анхиало се опънали и отблъснали всички атаки на крепостните стени. След 5-6 дни кръстоносците избягали, тъй като чули, че търновските полкове, водени лично от цар Калоян, наближават Бургаския залив”

каза Божидар Димитров.

източник: focus-news.net