Четири археологически обекта в община Созопол получават средства за реставрация и консервация

Четири археологически обекта в община Созопол получават средства за реставрация и консервация 2
Четири археологически обекта в община Созопол получават средства за реставрация и консервация 3
снимка: www.sozopol.org

Четири археологически обекта в община Созопол получават средства от държавата, обясни археологът и директор на Регионалния исторически музей – Бургас Цоня Дражева.

Правителството взе решение да отпусне 605 хиляди лева за 10 археологически обекта, които да бъдат проучени и да им бъде осигурена достъпна среда за туристите. В решението на МС е отбелязано, че средствата се превеждат в общините и те съгласно изискванията на Закона за културното наследство координират действията и осигуряват изпълнението на решението на МС. Първият обект в община Созопол е на нос Акин, една крепост при бившата Военната база на град Черноморец.

„В самия град Созопол обектите са два – манастирът „Свети Николай”, за който са по-малко парите, защото са за допроучване, част от средствата са насочени и за аварийна консервация и реставрация. Другият обект са Крепостните стени. Средствата са за довършването на Крепостната стена, която е в обсега на площад „Хан Крум”, което да даде шанс за завършване и на пълната й консервация, реставрация и социализация, т.е. достъпната среда на паметника за посетителите”

обясни Дражева. Друг обект е свързан с укрепителната система на Созопол, нейната северна част. Там има една кула и частично запазена северна стена, също един макар и малък акцент, който ще завърши цялостното оформяне на крепостната стена. В община Приморско ще бъдат продължени археологическите проучвания на запазената част от укрепителната система на средновековната крепост Урдовиза.

„Средствата за община Поморие са специално насочени за извършването на аварийна консервация и реставрация на Поморийската куполна гробница. Вероятно ще има допроучване или археологически проучвания на отделни елементи, които са свързани с необходимостта от аварийна консервация и реставрация”

посочи още Дражева. Следващият обект е бургаският квартал Сарафово за станалото емблематично антично и ранносредновековно селище и пристанище като тепърва ще се изяснява неговата големина, структура и т.н., т.е. ще бъдат извършени пълни археологически проучвания, допълни археологът.

източник: focus-news.net