Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012 2
Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012 3
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Археологическите разкопки пред входа на Стария град в Созопол ще продължат и през 2012-та година, като до края на март археолозите смятат да приключат работата си и да предадат обекта за консервация и реставрация, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

Целта е до края на юни и тези работи да завършат и Созопол да представи на туристите нов обект на историческия туризъм. От музея припомнят, че новият археологически ансамбъл се намира в непосредствена близост до храма “Свети Свети Кирил и Методий”, реставриран през тази година със средства от правителството, в който се пазят мощите на Свети Йоан Предтеча.

Необичайното за археология време на този обект се наложи поради факта, че в началото на октомври 2011-та бяха премахнати два незаконно построени на това място още през 70-те години на миналия век ресторанта (ред.бел. временни постройки), отбелязват от НИМ. Археолозите са разкрили монументални останки на крепостната стена на града.

Спешно са били осигурени средства и в течение на три месеца, въпреки студа, екипите са разкопали значително пространство пред крепостните стени. Крепостната стена е почти цяла, запазена е на височина близо осем метра – най-висока от стените на близо 3000-те крепости по българските земи.

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012 4
Археолозите бързаха да изпреварят лошото време и ударно вървят разкопките на новооткритата църква.След снемането на няколко пласта се показа и оригиналния под от червеникави керамични плочи; снимка: Милена Дормушева

В центъра на разкопавания фрагмент от крепостната стена е открита и входната порта на града. Тя е била широка четири метра, от двете страни с кули – бастионен тип, които също са добре запазени.

Археолозите са се натъкнали и на останки от голяма средновековна църква, построена в разрез с всички изисквания на фортификацията на десетина метра от външната страна на крепостта.

Строителството на всякакви сгради пред крепостите е било забранявано, тъй като стените им биха прикривали от обстрел приближаващ се нападател, обясняват от НИМ.

Изненадата е дошла от малка сграда, прилепена до църквата и обърната “с лице” към входа на крепостта. Десетките митнически пломби на пода в тази сграда (някои сложени в две малки гърнета) подсказват, че това е митнически пункт, контролиращ влизащите в града стоки, посочват от НИМ.

снимки: Sozopol.org; Милена Дормушева

източник: Дневник