"В Двореца" бяха представени Античните градове на Южното Черноморие 1

„В Двореца“ бяха представени Античните градове на Южното Черноморие

Созопол, Несебър и Поморие примамват наши и чужди кинематографисти с древни легенди и скрити съкровища

"В Двореца" бяха представени Античните градове на Южното Черноморие 2
Кметовете на Созопол, Несебър и Поморие присъстват на 9-ия Международен фестивал за късометражни филми „В Двореца“ – Балчик

Кметовете на трите общини – Панайот Рейзи, Николай Димитров и инж. Петър Златанов, представиха възможностите за снимане на филми на тяхна територия на 9-ия Международен фестивал за късометражни филми „В Двореца“ – Балчик.

„Античните градове на Южното Черноморие“ бе насловът на първото по рода си събитие в рамките на фестивала. За разлика от южните ни съседки Гърция и Турция, в България подобно представяне се организира за първи път.

Созопол, Поморие и Несебър са първите български общини, които ще използват богатството си от разнообразни и уникални филмови локации, за да насърчат развитието на местния бизнес и популяризирането си като туристическа дестинация.

Постоянно се говори, че основният проблем на съвременното кино е липсата на добри истории. Кино се прави отдавна, затова историите са се поизчерпали, но съм сигурен, че нашите общини могат да предложат непознати легенди, предания и сюжети и да допринесат за развитието на филмовия бизнес,

посочи директорът на фестивала Цанко Василев. Той поздрави тримата кметове за решителността да са първи в това начинание.

Отдавна сме загърбили 22-вековната война, която са водили Месембрия и Аполония (Несебър и Созопол) за солниците на Анхиало (Поморие), и всяка година преподписваме мирния договор между двата града, а третият – „ябълката на раздора“, е гарант за този мир

пошегуваха се кметовете. Те увериха кинематографистите, че в трите общини могат да намерят много истории и легенди от миналото – за епични битки, скрити съкровища и т.н., – които ще ги заинтригуват, и те ще открият тема за филм, който ще ги направи световноизвестни.

От 18-ти до 25-ти юни за 9-ти пореден път в Балчик се проведе Международния фестивал за късометражно кино. Очаква се той да бъде посетен от много големи имена в световното кино. 4012 филма от 137 държави взеха участие във фестивала, като има представители от Австралия, Южна Африка и Южна Америка. Участието на трите общини – Несебър, Созопол и Поморие, на IX-тия Международен фестивал за късометражно кино „В двореца“ в Балчик, бе ключов момент в програмата от втория ден на фестивала. Пред публика от цял свят бяха представени презентации, благодарение на които всеки един от участниците се докосна до историята и сегашните възможности на градовете.

Филмовите творци споделят, че, наред с другите проблеми в киното, липсата на подходящи сюжети е сериозно предизвикателство за тях. По време на международния форум в работните срещи се обсъдиха начините за намиране на подходящи истории, които да станат сюжети за филми. Трите Черноморски общини представиха движимото си и недвижимо наследство – легенди, митове, предания, градски истории, като възможни идеи за бъдещи киноленти. Кметовете имаха възможност да разкажат непопулярни истории, забравени приказки, като градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи запозна публиката с кладенеца на любовта, Петър Златанов, кмет на Поморие, избра да представи легендата за лековитото аязмо в манастира „Свети Георги“.

Кметът на Несебър Николай Димитров разказа за чудотворната икона на Божията майка – „Света Богородица – Владетелка на живота“, която чрез едно пътуване до Гърция и обратно обедини два народа с общи корени. По-късно в импровизирано студио на БНР в прохладната градина на „Двореца“ – до моста на въздишките, градоначалниците се включиха в предаване, посветено на културата.

Медийният интерес към събитието беше продиктуван от нестандартната форма на представянето на трите общини – за първи път в историята на фестивала. Руска телевизия също прояви интерес към трите общини и по-специално към история, която връща времето 22 века назад. Става дума за войната между Аполония и Месабрия за солниците на Анхиало, която северните кинотворци искат да филмират. Това би била още една възможност както за създаване на добър имидж и на трите общини, така и за развитие на филмов бизнес в тези райони на Бургаска област. В следобедните часове на деня кметовете на Несебър, Созопол и Поморие се срещнаха с градоначалника на Балчик – Николай Ангелов. В разговора взе участие и директорът на филмовия фестивал Цанко Василев, като бяха обсъдени възможности за доразвиване дейността на форума, като пътуващо кино, което да гостува в морските общини с участие на първенците от тазгодишната надпревара.

източник: прес център община Созопол