Анатема за крадеца на светите мощи 1

Анатема за крадеца на светите мощи

Анатема за крадеца на светите мощи 2
Реликварият с мощите на Свети Йоан Кръстител

Сливенският митрополит Йоаникий призова крадеца светите мощи на Свети Йоан Кръстител да се разкае и да ги върне. Посегателството на свети мощи не само е кощунство, но и един от най-тежките грехове, който няма да остане ненаказан. Дядо Йоаникий може да анатемоса крадеца на мощите на Свети Йоан Кръстител, които изчезнаха от храм „Свети Димитър“ в Сливен по време на вечерната служба.

Светите мощи, открити в Созопол, бяха посрещнати в Сливен тържествено на 29 март и останаха за поклонение през Страстната седмица.

„Няма да има мира нито на този, нито на онзи свят. Затова аз го моля… Това е тежък грях. Много тежък, много голям. Небето стои високо. Сега може Божието правосъдие да се забави, но рано или късно то ще задейства“, призова Сливенският митрополит Йоаникий.

Според отец Евгени във всички храмове в Сливен ще се постави епитимия, която разказва какво се случва с крадците на мощи на светци, съобщи БЛИЦ.

Анатема за крадеца на светите мощи 3
Мощите на Свети Йоан Кръстител; снимка: БулФото

„Мощите ще бъдат лишени от чудотворната си сила за крадеца, те няма нито да лекуват, нито да помагат, защото са придобити с грях. Още по-голям грях пък било, ако те са взети с цел продажба. Кражбата на мощи е грях. Крадецът лишава от частица от вярата не само духовенството, но и всички вярващи, лишава ги от възможността да се докоснат до благодатта. Затова най-добре е този, който го е сторил да се покае и да върне костицата от мощите на Свети Йоан Кръстител в храма. И ще му бъде простено”

заяви енорийският свещеник Йоан.

Свещеникът свърза земетресението, разтресло Сливен преди седмица, с извършеното светотатство. На 31 март в Сливен беше усетен трус със сила 4,2 по скалата на Рихтер.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров каза пред бТВ, че е възможно силно вярващ човек или дори духовник да е извършил посегателството, за да продаде мощите.

„Сигурен съм, че божият гняв ще стигне крадеца, но гражданите на Сливен са благочестиви и мисля,  че не бива да се притесняват“

каза историкът и припомни, че на 19 места по света се съхраняват мощи на Йоан Предтеча, но за тях няма доказателства, че са истински за разлика от созополските, за които има надпис върху мощехранителницата и рождената дата на светеца.

По данни на полицията в Сливен те са получили сигнал за кражбата на мощите на 11 април , която е била извършена на 3 април 2012 г. между 16,00 часа и 16,40 часа по време на църковна служба в храм „Свети Димитър”. По случая е образувано е досъдебно производство. Продължават процесуално-следствените действия за установяване извършителя на престъплението.

източник: standartnews.com

17.04.2012 г. Стандарт – Болна от рак свила Кръстителя:

Жена, страдаща от неизлечимо заболяване, е задигнала мощите на свети Йоан Кръстител. Това твърдят на база свръхестествените си способности родни феномени. Жената е издебнала свещеника да отслужи вечерната литургия и взела еднa частичка от Кръстителя с надеждата да й донесе здраве. Тежкото прегрешение е станало на 2 април, но за него се разбра едва в средата на миналата седмица.

Последна надежда

„Клетницата е болна от рак. Внушила си е, че ще се оправи, ако се докосне с ръка до нетленните останки на светеца“

твърди ясновидката Ева Якимова. По думите й някой е подучил болната да стрие парченце от светите мощи и да ги приема с определени билки. Така щяла да спре метастазите, които пълзели из тялото й. Според окултистката обаче дори да има временно подобрение, нещастията, които ще сполетят клетницата и семейството й, ще бъдат страшни.

Възрастни сливенлии се молят, който и да е злосторникът, да се вразуми навреме и да върне светинята. Бабите се кръстят по седенки, а най-голямото им притеснение е да не ги застигне някоя черна прокоба. Примерите за тежки изпитания след кражба или поругаване на икони и друго светини са безчет. Най-емблематичното идва от Несебър. В началото на 90-те младежи задигнаха от градския храм икона, известна като Черната Богородица. Въпреки проверките и разследванията от страна на местната полиция смятаната за талисман на града реликва сякаш потъна вдън земя. Според мълвата е изнесена от богат колекционер зад граница. Междувременно започнали да се случат нещастия и все с млади хора между 18 и 23 години.