Американци и тракийци се надпяваха в Созопол

Американци и тракийци се надпяваха в Созопол 1Община Созопол стана домакин на необичайна среща между хора от два континента, обединени от любовта си към българския фолклор.

В двора на Етнографския музей фолклорната група към Тракийско дружество „Яни Попов” посрещна близо 45 американци на седянка. Тракийките показаха моменти от родния бит и изпяха най-хубавите си песни. Американските гости аплодираха бурно всяко едно тяхно изпълнение и запечатаха необикновената среща с многобройни снимки и видеоматериали.

Гостите бяха приветствани от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който подари на всеки от тях рекламни материали с пожелание да продължават да обичат и популяризират българската народна музика.

В Созопол, който дойде веднъж се връща отново. Надявам се да успеете да разгледата нашия град и съм уверен, че мнозина от вас ще се върнат тук като туристи

заяви още кметът.

Американските гости поздравиха кмета с песента „От кога се мила , моя майно ле” и бяха бурно аплодирани от присъстващите. Това разчупи атмосферата и двете групи започнаха да се редуват със своите изпълнения на народни песни. Импровизираното надпяване, което бе заредено с много емоции завърши с почерпка на гостите с типични созополски ястия. Изкусно приготвени баници, сладки и дамги накараха американците да си оближат пръстите.

Снощи американските гости изнесоха концерт на амфитеатъра, където изпяха репертоара от български народни песни и славянски песни.

Източник: Пресцентър община Созопол