Американците са луди по нашата музика

Американците са луди по нашата музика 1„Американците са луди по нашата музика” казва народната певица Татяна Сърбинска, която е художествен ръководител на три фолклорни групи, в които участват близо 60 американци. С 45 от тях тя ще посети Созопол. На 9 август, понеделник от 18.00 ч. американските изпълнители на български фолклор ще бъдат посрещнати в Етнографския музей от фолклорната група на Тракийско дружество „Яни Попов”. На следващия ден, 10 август, вторник от 20.00 ч. на амфитеатъра американските групи ще изнесат концерт. В него ще участват женски вокален ансамбъл-хор и оркестър-за български народни песни”Дивни жени”, мъжка вокална група „Зорница” Бостън, Масачузетс, САЩ и вокален ансамбъл „Орфея”-Вашингтон, САЩ, които ще изпълнят автентичен български фолклор.

Татяна Сърбинска е родена в село Рила. Била е солистка на прочутия ансамбъл „Пирин“, с който пее в зали като Ла Скала, Ковънт Гардън, Карнеги хол, Кенеди център. През 1991 година се премества в Щатите, където живее и до момента. Преподавала е в Бостънската консерватория, както и в Консерваторията на Нова Англия. Носителка е на наградата Уоми – Вашингтон за световен музикален вокалист на 2004.

Тя извайва вокалното звучене на „Китка“ – прочутия американски състав в Сан Франциско. Пак там, в Консерваторията, преживява и една от най-интересните си срещи в САЩ. Известната актриса и носителка на „Оскар“ Олимпия Дукакис я избира да пее в спектаклите й на Американския театър. После в Бостън, след усилен труд, създава две групи с богат български репертоар -“Диви жени“ и „Зорница“ – мъжки състав.

Източник: Прес център Община Созопол