Созопол откри “Музите” 2010

Сдружение “Музите” и община Созопол организират V издание на Международен младежки фестивал на изкуствата  “Музите” , Созопол 2010. Фестивалът се организира от 05 до 15 юли 2010 г. и включва две сесии по 5 дни. Община Созопол финансово подпомага деца, лауреати от конкурси и обезпечава пребиваването им на фестивала.

Международен младежки фестивал на изкуствата  ”Музите” съчетава летен отдих, сценични изяви и креативни творчески контакти. Младите таланти ще се изявят на  Амфитеатър Аполония , Читалище Отец Паисий,  Централен плаж – Созопол.

Снимка: burgasinfo.com

С микс концерт бе тържествено открит един от най- престижните фестивали. Пъстро шествие  от участниците премина през града до амфитеатъра, където други участници във фестивала оживиха чрез фигури филмови персонажи персонажи. Неподвижните фигури предизвикаха небивал интерес сред туристите, които повече от час си правиха снимки за спомен. Фестивалът бе открит от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който апелира към всички институции и обществени организации независимо от кризата да подпомагат талантливите деца на България, които не само разнасят славата на българското изкуство по цял свят, но са бъдещето на нацията.


Всички талантливи деца имат истински приятел в лицето на община Созопол,която води последователна политика за подпомагане на децата и младите хора.

заяви в приветственото си слово кметът и пожела на участниците и техните организатори попътен вятър през следващите десет дни. На сцената пред препълнен амфитеатър лауреати и носители на национални и международни награди показаха своето изкуства и се радваха на щедрите аплодисменти на публиката. Извън изложбите и концертите участниците  ще се включат в Алея на изкуствата “Музите” , уркшопове , игри и анимации на плажа. По време на първата сесия на международния фестивал „Музите” участниците ще имат занимание по калиграфия, а техни връстици  от театрално студио „Смехурко”- Банкя ще представят  постановките „Малкия принц” по Екзюпери и „Сън в лятна нощ” по Шекспир. Всички участници изградиха алея от приказни герои на централния плаж, където детските колективи изработиха пясъчните склуптори. Централният плаж е едно от основните места, където малчуганите творят и се забавляват. Сутришните занимания там включват изработване на морско бижу и облекло, ревю на плажа, както и няколкодневна акция „Научи ме- ще те науча”, по време на която участниците във фестивала ще представят различни видове изкуство. Първата сесия на фестивала ще завърши в събота с гала концерт на участниците, които ще получат награди и дипломи, както и подаръци от спонсорите. Втората сесия започва на 10 юли с откриването на изложба – постоянна експозиция на участниците художници в залата на читалище „Отец Паисий”.

Източник: bszone.info

Leave a Comment