Радиация затвори плаж до Созопол

Радиация затвори плаж до Созопол 1
Снимка: segabg.com

Забранява се ползването на морски плаж Вромос, намиращ се на територията на общините Созопол и Бургас. Това стана със заповед на областния управител Константин Гребенаров.

До решението се стигна, след като главният държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околна среда, както и други контролни институции, като РИОКОЗ, Басейнова дирекция, са изказали становище за възможен здравен риск при плажуване на ивицата в залива „Вромос“.

Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) е дал оценка, че морската вода отговаря на изискванията за качеството на крайбрежните морски води.

Същевременно обаче Изпълнителната агенция по околна среда е констатирала, че над плажната ивица съществува превишаване на характерния за района радиационен фон до два пъти.

Пребиваването и ползването на плаж „Вромос“ е свързано с риск от увреждане здравето на хората, тъй като средното облъчване надхвърля границите на радиологичния критерии за безопасност, прилаган от Международната агенция за ядрена енергетика.

Със съдействието на Гражданска защита на плажната ивица са поставени обозначителни табели.

Изпратих писма, с които призовавам кметовете на общините Созопол и Бургас да оповестят заповедта на заинтересованите лица, подкрепа за известяване на гражданите търся и от представителите на медиите, заяви предприетите мерки Константин Гребенаров.

Източни: ibox.bg

Comments are closed.