Южната Крепостна стена и кула

Созопол – „Спасеното чудо на България“ и новите му избавители

Античният Черноморски град Созопол и близките острови Свети Иван и Свети Кирик са класирани на 1-во място сред Топ 10 от Чудесата на България

Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол
Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол

Continue reading

Мощите на Кръстителя от днес почиват в обновената църква „Св.св. Кирил и Методий“ в Созопол

Мощите на Свети Йоан Предтеча бяха пренесени с от църквата „Свети Георги“ с литийно шествие водено от църквата Н.Пр. Сливенският митрополит Йоаникий и отец Иван.

Мощите на Кръстителя от днес почиват в обновената църква "Св.св. Кирил и Методий" в Созопол 1
С литийно шествие пренесоха мощите на Св. Йоан Кръстител в църквата" Св. Св. Кирил и Методий-" Созопол; снимка: sozopol8130.blogspot.com

Пред обновеният храм беше отслужен водосвет.

След като се поклониха пред мощите на светеца и запалиха свещ в обновения храм премиерът вицепремиера Симеон Дянков заедно с министърът на транспорта Ивайло Московски посетиха разкопките на Каструм Домини. Впечатляващите находки открити там ще бъдат изложени от днес в Археологическия музей на Созопол.

Симеон Дянков: Правителството ще отпусне средства и за „Свети Апостоли”

Членовете на правителството получиха от Божидар Димитров проект за реставрация на най-голямата средновковна църква по българското Черноморие – „Свети Апостоли и 20 000 мъченици“.

Continue reading

Откриха древен олтар в Созопол 2

Откриха древен олтар в Созопол

Откриха древен олтар в Созопол 3
Археолозите откриха и фрагмент от специален съд кернос, който се свързва с култа към Деметра фото:Росица Стоянов

Древен мраморен олтар смая археолозите в Созопол

Сензационната находка бе открита вчера от екипа на доц д-р Кръстина Панайотова, който проучва храма „Свети Апостоли и 20 000 мъченици“ на нос Скамни.

Според археолозите става дума за много качествен мрамор.

Изображенията върху намерените плочи наподобяват лисица, различават се и растителни орнаменти

обясни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Четири обредни ями, свързани с култа към Деметра и Персефона, откри още екипът на Панайотова. Ритуалните ниши са около църквата, некропола и кулата на крепостта „Каструм домини“.

Continue reading

Открито е монетно съкровище в Созопол 4

Открито е монетно съкровище в Созопол

Изненадващо е, защо монетите са на латинските императори. В този край по това време вървят византийски и български монети

Открито е монетно съкровище в Созопол 5
Открито е монетно съкровище в Созопол снимка: corbis.com

Монетно съкровище е открито в Созопол, съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Вчера археолозите, с ръководител ст.н.с. Кръстина Панайотова, които разкопават със средства, отпуснати от Министерски съвет, т.нар. „Каструм Домини“ (Крепостта на владетеля) и църквата на императорския манастир „Свети Апостоли“, откриха гроб на млада жена, погребана до апсидата на църквата.

Мястото, на което е погребана, показва, че тя е аристократка, вероятно – роднина на владетеля на крепостта, каза Божидар Димитров. В християнските гробове обикновено нямат гробни дарове, тъй като разбирането на християнската етика е, че човек идва гол, без нищо на този свят, и така трябва да си отиде. Но в случая археолозите бяха приятно изненадани.

Continue reading

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол 6

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол 7
Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на крепоста Каструм Домини в Стария Созопол. След проливните дъждове тази седмица леко се показал десния крак и така археолозите намерили скелета. Предполага се, че той е погребан в Некропола, който се е намирал в съседство с църквата в рамките на крепостта.

Финансовият министър Симеон Дянков бе на място на разкопките днес. Подопечното му ведомство е осигурило средства за архологическия сезон в града, в размер на 250 000 лева. Същото министерство ще финансира и реставрацията и консервацията на манастира „Свети Йоан Предтеча“ на остров Свети Иван, където бяха открити мощите на свети Йоан през лятото на миналата година.

Continue reading

Симеон Дянков: Созопол е готов с проекта за „Чудесата на България“

Симеон Дянков: Созопол е готов с проекта за „Чудесата на България" 8
от ляво на дясно: Панайот Рейзи, Константин Гребенаров и Симеон Дянков с лазарките в Созопол

Министър Дянков: Созопол първи с готов проект за „Чудесата на България“

Градовете, които са в топ десет в класацията „Чудесата на България“ и вече имат изготвени проекти за развитието си ще бъдат финансирани. До момента такива проекти имат Созопол и Шумен“

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков днес в Созопол.

Финансовият министър пристигна в морския град за да провери за втори път тази година как се изпълнява консервацията и реставрацията на църковния храм „Свети свети Кирил и Методий“, който по думите му трябва да бъде завършен до 24 юни, а за дейностите са отпуснати от Министерски съвет 420 000 лева до сега.

Continue reading

На нос Скамни откриха стъкленица, зазидана в стените на средновековния манастир „Свети Апостоли“

На нос Скамни откриха стъкленица, зазидана в стените на средновековния манастир "Свети Апостоли" 9Археолози намериха стъкленици с френски парфюм в стените на наскоро открития средновековен манастир „Свети Апостоли” в Созопол.

Откриха древен манастир в Созопол

Откриха древен манастир в Созопол 10
снимка: Пламен Илиев (Mark Max)

Вчера директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров сложи началото в Созопол на новия археологически сезон. Той каза че това е станало с ново голямо откритие.

Предишния ден при разчистване на терена, на който трябваше да започнем разкопките – на носа на Созопол, се откриха останките на дълго търсения близо половин век, известен само по документи – древен манастир „Свети Апостоли”. Там е мястото, където за пръв път е стъпил християнският проповедник Св. Андрей, вероятно с още 2-3 апостоли от по-малко известните и затова, когато християнството е станало официална религия, са издигнали голям храм, около който в следващите векове се е завъртял голям аристократичен манастир

информира той, предаде Фокус.

Този манастир, за съжаление, е унищожен от турците, но все пак са оцелели неговите сгради макар и в основи – 50 см, малко над земята.

Continue reading

Археолозите очакват нова сензация в Созопол

Археолозите очакват нова сензация в Созопол 11
Снимка: Фондация "Созопол"

Разкопките на крепостта „Каструм домини“ започват в събота, съобщи проф. Божидар Димитров, който лично ще присъства на първата копка. През януари, при разчистване на терен край старото училище на носа на Созопол, екипът на фондация „Созопол“ открил зидария. Каменните зидове оформяли основите на солидна кула и кладенец с характерната антична зидария. Според проф. Димитров става въпрос за укрепената крепост Castrum Domini, или „Крепостта на господаря“. Най-вероятно става въпрос за вътрешна малка крепост на местния феодал от началото на 6 век.

Тогава е кипяло голямо строителство, предприето от императорите Анастасий и Юстиниан Велики, не само по Черноморието, но и по българските земи. А и мястото, където е открит комплексът, е стратегическо – оттук се наблюдава целия залив и подходите към Созопол, който в онези времена е бил основен доставчик на жито за византийската столица – Константинопол

казва професорът. Според него крепостта е имала близо 1 000 години живот.

Continue reading

Правителството гласува средства за „Каструм домини“ и „Свети Кирил и Методий“ в Созопол

Правителството гласува средства за "Каструм домини" и "Свети Кирил и Методий" в Созопол 12
Снимка: Dimitrius Magnus

На днешното си заседание правителството е отпуснало 710 хиляди лева за ремонта и завършването на православни църкви и манастири. Най-много средства са отделени за консервиране, реставрация и експониране на артефакти на средновековен манастир „Св. Апостоли“ и крепост „Каструм домини“ в Созопол – 250 000 лв.


Continue reading