В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 1

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде

Кирил Арнаутски започна с рухнала стена в Созопол и стигна до ЮНЕСКО

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 2
Музейният комплекс „Южна крепостна стена и кула“ грее и нощем; снимка: www.sozopol.org

Рухнала стена от VI век преобрази живота на строителния предприемач Кирил Арнаутски.

Continue reading

Фондация "Созопол" бе приета за неправителствена организация в оперативни отношения с ЮНЕСКО 3

Фондация „Созопол“ бе приета за неправителствена организация в оперативни отношения с ЮНЕСКО

Фондация "Созопол" бе приета за неправителствена организация в оперативни отношения с ЮНЕСКО 4Фондация „Созопол” се присъедини към семейството на неправителствените организации в оперативни отношения с Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ , като първата и засега единствена българска, неправителствена организация призната и асоцирана към Организацията

 

 

 

 

„Изключително съм щастлив да Ви съобщя, че от началото на месец септември Фондация „Созопол” се присъедини към семейството на неправителствените организации в оперативни отношения с Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ , като първата и засега единствена българска НПО, призната и асоцирана към Организацията.
Фондация "Созопол" бе приета за неправителствена организация в оперативни отношения с ЮНЕСКО 5Дейността на Фондация „Созопол” – насочена към опазване и популяризиране на материалното и нематериално културно наследство, опазване на околната среда, както и социализация на природните и културно-исторически обекти с цел превръщането им в туристически дестинации, оказва силно влияние върху развитието на културния туризъм, еко туризма и поклонническия туризъм! Това съдейства за превръщането на красивата ни родина България в световна туристическа дестинация.“

Continue reading

Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие 6

Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие

Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие 7
Тримата архонти Димитров, Златанов и Рейзи доволни от сключеното примирие © Росица Амелева

Созопол и Несебър подновиха примирието за край на 300-годишната война за солниците на Поморие

Градоначалниците на трите морски общини се събраха  в Несебър за да потвърдят желанието си за мир и разбирателство. Тази година градът на ЮНЕСКО беше домакин на станалата традиционна шеговита церемония за край на конфликта между двата града избухнал  преди 22 века. Идеята за сключване на временен договор е от на 90-те години на миналия век, като отначало тя  се провежда в деня на хумора 1 април. От 2003 г. подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната, се подготвят много сериозно за събитието.

Continue reading

Созопол и Несебър ще се помирят в града на Юнеско 8

Созопол и Несебър ще се помирят в града на Юнеско

Созопол и Несебър ще се помирят в града на Юнеско 9
Снимка: Булфото
Созопол и Несебър ще подпишат примирие  на 10 юни в града на ЮНЕСКО. Градоначалникът на Созопол, придружен от свитата си, и кметът на Поморие, ще пристигнат в града на ЮНЕСКО и ще бъдат тържествено посрещнати от жителите и кметът на Несебър пред крепостните стени.

Оттам шествието ще премине покрай църквите на Несебър, за да достигне най-стария храм, датираща от 5 в. – „Света София”, или по-известен като Старата митрополия. Там градоначалниците  ще подновят давността на примирието.   Тази година ритуалът по подписване на мирния договор ще бъде в духа на съвременните европейски стандарти. Община Поморие ще е официален арбитър на церемонията. Continue reading

Созопол иска в ЮНЕСКО

Църквата Свети Георги е отворена и през зимата, вярващи на опашка пред мощите на Кръстителя

Созопол иска в ЮНЕСКО 10Архитектурно-историческият резерват „Старинен Созопол“ и островите Свети Иван и Свети Кирик и Юлита да бъдат обявени за обекти на световното културно наследство. Общината заедно с фондация „Созопол“ вече е направила заявка пред Министерството на културата за преминаване на тези обекти под егидата на ЮНЕСКО.

Новината съобщи доц. Цоня Дражева, директор на регионалния бургаски музей, която е в екипа, подготвил документите за влизането на Созопол в престижния списък. Археоложката е и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван, където на 28 юли миналата година бяха открити мощи на Кръстителя.

Мощите на свети Йоан Кръстител категорично отреждат първото място на малкия остров Свети Иван и Созопол в класацията за чудесата на България, която в. „Стандарт“ организира.

Continue reading

Около 10 млн. евро е коментираната стойност на проекта за възстановяване на Стария град на Созопол

Около 10 млн. евро е коментираната стойност на проекта за възстановяване на Стария град на Созопол 11
Снимка: Булфото

Около 10 милиона евро е коментираната стойност на проекта за възстановяване на Стария град на Созопол.

Това съобщи кметът на общината Панайот Рейзи. Той посочи, че проектът, насочен към Стария град на Созопол за възстановяване на историческите паметници, разкопки, е изцяло социален. В него ще участват хора, изцяло социалнослаби, хора от малцинствата и хора, които са били в затвора, които ще преминат през преквалификация.

Ние се надяваме по този начин да преквалифицираме хората в общината от малцинствата, по-тежките социални групи и на базата на всичко това да се възстановят още от археологическите паметници, които са започнати, но не са довършени и да се създаде европейски вид на Стария град

посочи кметът Рейзи.

Continue reading

Созопол атакува Юнеско

Созопол атакува Юнеско 12
Снимка: Elena Diamanti @ Facebook

Докато в Несебър правят подписка за излизането на града от ЮНЕСКО, в Созопол обмислят как могат да влязат в списъка на световното културно наследство. Идеите засега са две.

За разлика от Несебър, където целият Стар град е архитектурен и  археологически резерват, в Созопол със статут на паметници на културата са само отделни къщи. За това градът не може да кандидатства за ЮНЕСКО с цялата си старинна част. Но може да опита с отделен обект. Все по-голяма популярност набира идеята това да е остров Свети Иван, особено след като лятото там бяха открити мощите на Йоан Кръстител.

Continue reading