Свободното къмпингуване по Черноморието може да бъде забранено 1

Свободното къмпингуване по Черноморието може да бъде забранено

Свободното къмпингуване по Черноморието може да бъде забранено 2
Фотограф: Юлия Лазарова

Забрана за разполагането на преместваеми обекти – търговски заведения, павилиони и т.н., по плажове, които не са концесионирани или наети, предвижда нов законопроект за устройството на черноморското крайбрежие. Законопроектът е подготвен от министерството на регионалното развитие и днес ще бъде представен официално от министър Лиляна Павлова.

От дефиницията на „преместваем обект“ в законопроекта личи че забраната вероятно визира както масивните постройки, които се монтират и демонтират без използване на „мокри строителни процеси“, така и за обекти като туристическите палатки – „изпълнени от обемни елементи, които не са трайно свързани към терена и могат без разглобяване да се преместват“. От регионалното министерство вчера отказаха да отговорят на въпроса дали забраната касае и къмпингуването по незаетите от фирми плажове и отложиха коментарите си за днес, когато ще се състои дискусията за законопроекта.

Continue reading

Закон спира презастрояването по Черноморското крайбрежие 3

Закон спира презастрояването по Черноморското крайбрежие

С промени в Закона за Черноморското крайбрежие се ограничава строителството в 100-метровата зона по брега и се слага край на бетоновите постройки по пясъка
Закон спира презастрояването по Черноморското крайбрежие 4
Закон спира презастрояването по Черноморското крайбрежие

Ограничаване на строителството в 100-метровата зона на брега, край на бетоновите постройки по пясъка и на сергиите в така наречената зона „А“ и по протежението на цялата плажна ивица предлагат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че първата и основна цел на промените е да се сложи край на безразборното строителство и на презастрояването на българското крайбрежие.

Министърът каза това на кръгла маса днес за промените в закона, организирана от регионалното министерство.

Continue reading

Хотелиери бесни на Рейзи, заради траповете край „Градина” 5

Хотелиери бесни на Рейзи, заради траповете край „Градина”

Хотелиери бесни на Рейзи, заради траповете край „Градина” 6
Пътят към един от най-посещаваните къмпинги по южното ни Черноморие – “Градина”, е в окаяно състояние. Той е строен през 50-те години на миналия век. снимка: bTV

Управители на обекти готови да блокират пътя Бургас – Созопол в разгара на сезона заради дупките и тресавището край хотелите им.

Хотелиери изпадат в паника да не се провали летния сезон в обектите им край къмпинг „Градина”, тъй като пътят до тях е като бомбардиран през военно време. Собственици и управители са бесни на созополския кмет Панайот Рйзи, заради траповете, които зеят около къмпинга и тоталната невъзможност за безпрепятствен достъп на туристи до обектите им. Край остатъците от асфалт пък огромни площи са буквално залети със застояла вода и са потенциален развъдник на зарази, комари и всевъзможни влечуги.
Continue reading