Да изчистим Созопол за 1 ден

Да изчистим Созопол за 1 ден

Да изчистим Созопол за 1 денНа 20 Април жителите на община Созопол активно участваха в Националната кампания „Да изчистим България за един ден”. Традиционното пролетно почистване, с което жителите на туристическата община се подготвят за активния сезон е традиция от години и привлича най- много участници в почистването на плажните ивици.

Жители на с. Атия заедно с кмета Ренета Стоева почистиха голям периметър от плажа „Вромос”. Ентусиазирани, те успяха да почистят както плажната ивица, така и тревните площи, където през лятото къмпингуват летовниците.

Да изчистим Созопол за 1 денКъм почистването на плажната ивици са включиха доброволци от град Черноморец. Десетки семейства с децата си успяха да съберат чували с боклуци от любимия за туристите плаж.

Continue reading

Започна изграждането на пречиствателната станция в Созопол 1

Започна изграждането на пречиствателната станция в Созопол

снимка: www.sozopol.bg
снимка: www.sozopol.bg

С тържество и в присъствието на зам. министър Малина Крумова, зам.министърът в оставка Ивелина Василева и областния управител Константин Гребенаров бе даден официално старта на най-големия проект, който община Созопол реализира – изграждане на пречиствателната станция в Созопол.

Общата стойност на проекта „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол I етап” е на стойност 75 087 587,15 лв. и включва изграждането на шест обекта. Строителството на първия обект „Изграждане на канални помпени станции (КПС), напорни тръбопроводи и колектори е обекта, с който започва реалното изпълнение на проекта, планиран да бъде завършен през 2015 година.

Continue reading

Черноморец ще има рибарско пристанище 2

Черноморец ще има рибарско пристанище

Новото рибарско пристанище ще бъде на мястото на сега съществуващите лодкостоянки на местните рибари

Черноморец ще има рибарско пристанище 3
Рибарското пристанище в Черноморец, снимка: Willy

Черноморец е с най-големи шансове да започне изграждането на рибарско пристанище веднага след това в бургаския квартал “Сарафово”, съобщи изпълнителният директор на ИАРА Драгомир Господинов. То ще бъде изградено със средства по ОП „Рибарство”, а проектът вече е представен пред експертите от Изпълнителната агенция по рибарство за одобрение. Предстоят все още някои доуточнения и последно окомплектоване на документацията, съобщи за Радио „Фокус” – Бургас зам.-кметът в Община Созопол Петя Чапевова.

„Община Созопол положи много усилия за да подготви и внесе проекта за рибарско пристанище в град Черноморец. Малко остава до подписване на договора тъй като процедурите са доста тежки особено тези, които касаят статута на пристанището като цяло. Процедурата е към приключване и Община Созопол ще има предизвикателството да започне още един много сериозен инвестиционен проект”

каза Чапевова. Тя допълни, че се радва, че в Община Бургас ще бъде изградено първото рибарско пристанище по тази европейска програма, тъй като досега са срещали експертната помощ на колегите си от съседната община. Чапевова каза, че даденостите на град Черноморец съдействат именно там да бъде изградено рибарско пристанище на мястото на сега съществуващите лодкостоянки на местните рибари.
Continue reading

Празнична програма за Никулден в Черноморец 4

Празнична програма за Никулден в Черноморец

Празнична програма за Никулден в Черноморец 5
Черноморец, снимка: facebook.com

С двудневни тържества, организирани от кметството в град Черноморец ще бъде отбелязан празника на града – Никулден.

На 05.12.2012 г., сряда от 11.00 ч. ще бъде отслужен Благодарствен молебен в храм „Свети Никола”.

Празничната програма ще продължи с откриване на изложби по проект „УСПЕХ”  към ОУ ”Христо Ботев” в изложбената зала на Народно читалище ”Димо Николов” от 17.00 ч.

Continue reading

Деян Братков покори Беларус 6

Деян Братков покори Беларус

Деян Братков покори Беларус 7

Беларус има нов герой и това е състезателят на КК ”Буши До” гр.Черноморец – Деян Братков. Той спечели купата Гомеля, най-престижното отличие за каратист в Беларус. Деян Братков бе част от националния отбор и се представи отлично в традиционния турнир за купата на Гомел, в който участваха над 170 каратисти от бившите руски републики – Казахстан, Беларус, Украйна, Русия.

Златното момче на Черноморец взриви публиката и стана любимец на Беларус след като спечели безапелационно три двубоя, два от които завършиха с нокаут. Дни наред снимката му не слиза от беларуските медии, които го наричат „българското чудо”. Деян Братков спечели златото в категория 70 кг. при мъжете, а националният ни отбор се завърна с 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала.

Continue reading

Евро финанси за остров Свети Кирик 8

Евро финанси за остров Свети Кирик

Евро финанси за остров Свети Кирик 9„Една значителна сума ще бъде заделена за археология, като остров Свети Кирик е сред обектите с национално значение“

сподели министърът на културата Вежди Рашидов по време на посещението си в Созопол. Парите ще дойдат от неусвоените средства по европейските програми за програмния период 2007-2013 г. До тогава трябва специалистите да изчислят какви средства са необходими за довършване на археологическите разкопки на острова и тяхната консервация.

Continue reading

16 години затвор за бащата изнасилвач от Черноморец на последна инстанция 10

16 години затвор за бащата изнасилвач от Черноморец на последна инстанция

16 години затвор за бащата изнасилвач от Черноморец на последна инстанция 11Бащата насилник от Черноморец ще лежи в затвора 16 години при първоначален „строг” режим. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд. Петко Полименов е признат за виновен за това, че от лятото на 2008 г. до февруари 2011 г. е насилвал 14-годишната си дъщеря.

Той бе осъден през август 2011 г. , но обжалва присъдата на втора инстанция, защото му се видяла тежка и неоправдана, тъй като се базирала изцяло на показанията на дъщеря му. Присъдата бе потвърдена от Апелативния съд, а на 16 май тази година и от Върховния касационен съд.

Continue reading

Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец 12

Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец

Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец 13Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец. Той се изгражда по проект „Повишаване капацитета на пограничните общини за предоставяне на социални услуги и прилагане на политиката на ЕС в социалната сфера“.
Партньори по проекта са община Созопол и община Алпуллу, Турция. Водещ партньор е фондация „Деметра“. Средствата по проекта са на стойност 320 626 евро. По него е предвидено да бъде изграден център за деца в община Созопол и центъра за възрастни хора в община Алпуллу.

Кметът на морската община Панайот Рейзи и колегата му от турска страна – Ахмед Дургун дадоха съвместна пресконференция. Те изразиха заводолството си от общата работа по проекта.

„Това, което се случва е важно за двете страни. Ще покажа на моя гостенин моя град Созопол и това, с което ние се гордеем“

Continue reading

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол 14

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол 15Два нови договора по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” на обща стойност 754 269 лева, бяха подписани на 19 Март 2012г. по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”, информират от изпълнителната агенция по рибарство.

Единият проект е за изграждане на мидена ферма за култивирана черна мида на ЕТ “Тодор Стаматов” от гр. Черноморец. Целта на проекта е изграждането на нови 60 линии на мидена ферма за култивирана черна мида в акваторията на Черно море, северозападно от нос Света Агалина, в залива на къмпинг „Каваците”, в землището на гр. Созопол.

Continue reading

снимка на Созопол

Културен туризъм рекламира община Созопол

Културен туризъм рекламира община Созопол 16
Созопол; снимка: Иван Костов

Културен туризъм и възможностите за отдих на деца рекламира община Созопол на международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо”, съобщи за Радио „Фокус” – Бургас Петя Димитрова от пресцентъра на общината.

Тази година на изложението община Созопол се представя с два щанда. Освен туристическия продукт като цяло в общината с отделен щанд се представя и град Черноморец.

Continue reading