снимка на Созопол

Над 15 000 австрийски пенсионери ще посетят Созопол

снимка на Созопол
Созопол; снимка: Иван Костов

Над 15 хиляди австрийски пенсионери ще посетят  Созопол през месеците април и май за настоящата и 2014 година

Те са членове на Съюза на австрийските пенсионери, който е оглавяван от бившият външен министър на страната.

Летовниците, които са настанени в Слънчев бряг ще посетят Созопол в рамките на целодневен тур, който включва посещение на храм Свети Георги Победоносец, където се съхраняват мощите на св. Йоан Кръстител, Свети Андрей Първозвани и Свети Николай Чудотворец. В програмата на черноморските гости е включена разходка в Стария Созопол и посещение на Археологически комплекс „Свети Николай Чудотворец” в центъра на стария Созопол.

Continue reading

С Месните заговезни се подготвяме за Великия пост

С Месните заговезни се подготвяме за Великия пост 1
снимка: Getty Images / Guliver

Църковният празник Месни заговезни е седмицата, в която хората се подготвят да влязат във Великия пост, като се отказват да употребяват месни храни.

Това каза отец Стилиян, свещеник на храм „Свети Никола” в Черноморец, община Созопол, предаде Фокус.

По думите му на този ден хората отиват на църква, споменават покойниците за последен път, защото е последният ден от Задушница.

Говорят за подготовката за дългото пътуване на духовната си практика, която искат да изпълняват. Това са дни, в които хората трябва да преосмислят начина си на живот и на изказ. Да не са в празнословие, а да осмислят малко живота и да заговорят за духовното.

Continue reading

Църквата „Свети Никола” в Черноморец е изцяло обновена

Църквата „Свети Никола” в Черноморец е изцяло обновена 2През 1994-5 година храмът „Свети Никола” в Черноморец, община Созопол, изгаря до основи по непонятни причини, каза отец Стилиян, свещеник в храма в Черноморец.

По неговите думи местното население изравя от пепелта свети реликви, повредената икона на Свети Никола на моряците, която е дошла от тях по морето , дървеният кръст, пренесен от руските войски от манастир „Константин и Елена’”. Също така е оцелял Напрестолното Евангелие.От 2002 година храмът се обновява. През 2003 година се прави уникален иконостас от смоленски майстори в продължение на 9 месеца.

Continue reading