Монтираха 300 килограмовата бронзова камбана на храма "Св.Св.Кирил и Методий" в Созопол 1

Монтираха 300 килограмовата бронзова камбана на храма „Св.Св.Кирил и Методий“ в Созопол

Монтираха 300 килограмовата бронзова камбана на храма "Св.Св.Кирил и Методий" в Созопол 2
Църквата „Свети Свети Кирил и Методий“ в Созопол; снимка: burgasinfo.com

Втора камбана бе монтирана вчера на църквата „Свети Свети Кирил и Методий“ в Созопол, където постоянно ще се съхраняват мощите на Свети Йоан Кръстител.

Новата камбана ще звъни под с двуметровия златен кръст и купол* на църквата, в която се съхраняват мощите на Йоан Кръстител.

Средствата за тях* бяха събрани от даренията на поклонниците през лятото.

Новата камбана е също дарение – от проф. Божидар Димитров. Тя е с тегло 300 килограма и ще бъде монтирана на височина от 24 метра – на най-високата част на църквата. Камбаната е изработена от чугун, затова е и толкова голямо нейното тегло. Изработена е от фирма в Пловдив.

Continue reading

Върнаха мощите на Свети Йоан в Созопол

Върнаха мощите на Свети Йоан в Созопол 3Созопол. След пренасянето на реликвария, съдържащ откритите през лятото мощи на Свети Йоан Предтеча до София, на 16-и ноември, около 14 часа те бяха върнати за съхранение и поклонение в църквата „Свети Георги“, съобщават от пресцентъра на община Созопол.

Ценната реликва бе изложена в храма „Свети Александър Невски“ в столицата за периода от пет дена, за да може колкото се може повече граждани да се поклонят пред светинята. От този момент нататък всеки, който желае да се докосне до тях може да го направи в досегашното им хранилище в Созопол в църквата „Свети Георги“.

Continue reading

Остров Свети Кирик отворен за посетители на празника

Остров Свети Кирик отворен за посетители на празника 4По инициатива на областния управител Константин Гребенаров на 22 Септември – Ден на Независимостта на Република България, археологическите разкопки на остров Свети Кирик и Юлита, община Созопол ще могат свободно да се разгледат от всички желаещи.

От откриването на архаичния храм на острова през 2009 година до днес достъпът до него е ограничен. Това е и причината Гребенаров да инициира ден на отворените врати, по време на който екипът провеждащ разкопките да разкаже на посетителите историята им.

Continue reading

Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол

Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол 5Бюрократични пречки от българска страна бавят превеждането на парите, които Норвегия е  отпуснала за реставрацията на храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол.

Това заяви проф. Николай Овчаров, който е в Созопол заедно със семейството си. Финансирането на разкопките на остров „Свети Иван“ също е затруднено. Парите обещани от българското правителство още не са пристигнали. Средства са отпуснати единствено от  фондация „Аполония“, чийто председател е Кирил Арнаудски.

Continue reading

Правителството осигури финансови средства за реставрацията на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол

Правителството осигури финансови средства за реставрацията на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол 6
преди началото на ремонта

София. Днес министерският съвет отпусна 420 000 лв. за довършване на ремонта и реставрацията на катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол, съобщиха от правителствената информационна служба. Финансирането е необходимо поради увеличения поток на поклонници и туристи, желаещи да почетат мощите на Свети Йоан Предтеча.

Църквата „Свети Георги”, в която временно са изложени мощите, не е в състояние да поеме потока от хора.

Continue reading

Столичният храм „Св. Седмочисленици“ организира поклонническо пътуване за поклонение пред мощите на Св. Йоан Предтеча

Столичният храм "Св. Седмочисленици" организира поклонническо пътуване за поклонение пред мощите на Св. Йоан Предтеча 7
Снимка: bTV

Столичният храм „Свети Седмочисленици“ организира поклонническо пътуване за поклонение пред новооткритите мощи на Свети Йоан Предтеча. Това ще стане чрез съществуващия към храма енорийски център „Свети Горазд“. Пътуването ще се осъществи между 4 – 6 септември тази година. Поклонниците ще посетят гр. Созопол, където в храм „Свети Георги“ ще имат възможност да се докоснат до светинята.
Пътуването е своеобразно начало на организирано поклонничестово от страна на Софийска епархия до това място.

Continue reading

Божидар Димитров ще предаде в Созопол реликвария от Бойко Борисов за мощите на Свети Йоан Кръстител

Божидар Димитров ще предаде в Созопол реликвария от Бойко Борисов за мощите на Свети Йоан Кръстител 8В 08:30 ч. на 14 август /събота/ 2010 г. в храма „Свети Георги Победоносец” в гр. Созопол, министърът без портфейл Божидар Димитров ще предаде на енорийския свещеник отец Иван реликварий, който е подарък от министър–председателя на Република България Бойко Борисов.

Реликварият е изработен от пловдивския майстор Ганчо Ганев от сребро и злато и е покрит със сцени от житието на Свети Йоан Предтеча, чиито мощи ще съхранява

това каза Божидар Димитров, министър без портфейл.

Continue reading

На о.Свети Иван се предвиждат два навеса за наблюдение на острова

На о.Свети Иван се предвиждат два навеса за наблюдение на острова 9
Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити останките, за които беше съобщено че са на Йоан Кръстител. Снимка: Дневник

След края на проекта (април 2011 година) трябва да има два навеса за наблюдение на острова, отремонтирани двата мостика, които са на острова, както и направени подходи от навесите до самият манастирски комплекс Св. Иван. Като територията на самия комплекс бъде почистена се предвижда аварийна консервация на разкритите археологически структури. Това заяви ръководителят на проекта „Старинен Созопол. Манастир Йоан Предтеча. Културата през вековете“ за разкопките на остров Св. Иван Митя Димитров. Той обясни, че проекта се финансира и от Лихтенщайн и Исландия. Всички дейности по него се извършват под наблюдението на проф. Казимир Попконстантинов.

Continue reading

Възраждат храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Созопол

Възраждат храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол 10
преди началото на ремонта

Мощите на светците Йоан Кръстител и Андрей Първозвани, както и частица от Божия кръст ще бъдат пренесени в созополската църква „Свети Свети Кирил и Методий“.

Храмът е завършен в края на XIX век, но през последните 65 години в него не е имало богослужения – бил е музей, концертна зала, дори склад. Затова възраждането на църквата зарадва жителите на Созопол.

Реставрацията трябва да приключи до януари догодина, когато е празникът на свети Йоан Кръстител. След това ще се търсят пари за изографисването на стените и връщането на храмовите икони, които сега се пазят в созополския археологически музей. При последното си посещение у нас Вселенския патриарх Вартоломей е поискал да присъства на освещаването на църквата

Макар че Църквата е отделена от държавата, държавата има отношение към Църквата, защото отношението към Църквата е отношение към българщината, вярата, самите хора


каза Орлин Пенев от Инициативния комитет за възстановяване на храма.

Continue reading