Панайот Рейзи: В Созопол няма незаконни постройки

Панайот Рейзи: В Созопол няма незаконни постройки 1Г-н Рейзи, повечето морски общини, включително и Созопол имаха проблеми със събирането на курортната такса. Успяхте ли след края на сезона да съберете очакваните приходи от нея?

Откакто съм станал кмет, вече четвърта година, всяка година имаме ръст на събирането на курортните такси. Той е около 20-30%. Тази година курортната такса, която до момента сме събрали е около 480 хиляди лева. Истината е, че това е перото, където имаме резерв. Аз мисля, че по скоро трябва да се мисли за корекция и за контрол. Сега се говори, че ще стане данък, но аз мисля, че ще е грешка.
Коментира се данъкът да бъде на легло – от 20 до 60 лева, в зависимост от решението на общинския съвет.

Continue reading

Между 90 и 100 хиляди е легловата база в Созопол

Между 90 и 100 хиляди е легловата база в Созопол 2Между 90 и 100 хиляди е легловата база в Созопол по неофициални данни, съобщи Петя Димитрова, пресаташе на община Созопол. Тя допълни, че е много трудно да се даде и направи официална статистика, тъй като една част от хотелите, които са 3, 4 и 5 звезди, се регистрират в Агенцията по туризъм, а другите хотели, бунгала и друг вид места за отсядане са обект на проверките на община Созопол, които тя прави за отчитане на туристите.

Официалният летен сезон ще продължи до 10 септември в града. Въпреки това, по думите на Димитрова, тази година се забелязва тенденцията той да бъде удължен и може да продължи до края на септември.

Continue reading