Островите край Созопол - Свети Кирик и Юлита, Свети Иван и Свети Петър

Созопол е № 1

Созопол е № 1 1

Финансист номер 1 развърза кесията минути след като стана ясно крайното класиране в националния електронен вот за топ 10 на най-значимите културно-исторически обекти у нас.

Созопол с мощите на Йоан Кръстител, открити миналата година на остров Свети Иван, спечели първото място в класацията. След него се наредиха Перперикон и античният Несебър. Съвсем малко не достигна на Плиска, за да се класира в топ 10.

Парите ще са за инфраструктура и реклама на родните съкровища. Обектите имат нужда от указателни табели, изграждане на посетителски центрове и ударно популяризиране зад граница.

 

Continue reading

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки 2

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки 3
Министерството на културата финансира нови проучвания край Созопол, както и край Плиска, Велики Преслав, Търново, Мелник и др.

Министерството на културата отпуска близо 900 хил. лв. допълнително за археологически проучвания.

Това съобщиха от ведомството на Вежди Рашидов. Сред обектите, където ще се финансират нови разкопки, е и остров Свети Иван край Созопол. Там преди две седмици бяха намерени мощи, за които се предполага, че са на Свети Йоан Кръстител.

Досегашните проучвания на остров Свети Иван бяха финансирани 90% от норвежкото прителавство.

Сегашният транш от културното министерство е отпуснат по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов

Continue reading

Норвегия финансира 90% от разходите по разкопките на о-в Св.Иван край Созопол

Норвегия финансира 90% от разходите по разкопките на о-в Св.Иван край Созопол 4
Снимка: slusham.com

Разкопките, както и реставрацията на манастирския комплекс на остров Свети Иван край Созопол, са финансирани от норвежкото правителство по линия на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Общата сума, отпусната от Норвегия за проекта, е 584 028 евро, които покриват 90% от всички разходи.

Разкопките на остров Св. Иван са един от общо 62 проекта, които получиха финансиране от Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество по време на първата фаза на сътрудничество между Норвегия и България в периода 2007 – 2009 г.

Предстои втори етап на финансиране за периода 2009 – 2014 г., при който Норвегия ще отпусне на България 126,6 милиона евро за различни проекти, свързани с опазване на културното наследство, зелена енергия и енергийна ефективност, здравеопазването, научната дейност, образование, както и за инициативи насочени към развитието на пазара на труда, гражданското общество и правораздаването.

Continue reading

Созопол променя представите на света за България

Созопол променя представите на света за България 5Созопол е на път да промени представите на света за България.

Всичко започна на 28 юли, когато гръмна новината, че екипът на професоф Казимир Попконстантинов, водещ разкопките на средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча” на остров Свети Иван е открил нещо голямо. На другия ден беше открито нещо малко-каменна кутийка, надписите върху която обясняваха голямото-че в алабастровото ковчеже лежат част от тленните останки на Йоан Предтеча.

Лежат или е празно? Този въпрос нажежи до червено градуса на напрежението. Отговорът бе даден по категоричен начин на 1 август, когато ковчежето разкри пред камерите и фотоапаратите на журналистите, пред погледите на археолози, духовни лица и граждани пазените в него съкровища-част от челюст със зъб, кост от пета, фаланги от пръсти и други малки костици.

Господ обича Созопол! Защото освен откритите мощи на Неговия Предтеча, църквата „Свети Георги” пази частица от Светия кръст и мощите на Свети Андрей Първозвани.

Continue reading

Държавата отпусна 420 000 лв за храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Созопол

Държавата отпусна 420 000 лв за храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол 6
*Гребенаров: Две изключително важни за областта решения са вече факт © Пресцентър - Областна управа

Държавата отпусна 420 000 лева за реставрация на храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Созопол, където ще бъдат положени откритите мощи на св. Йоан Предтеча. Това стана ясно на заседание на Министерски съвет, на което областния управител на Бургас – Константин Гребенаров бе извикан по спешност.

Реликварият с мощите на светеца бе открит при разкопките на абесидата на манастира „Свети Георги” край черноморския град. Според български учени, той наистина съдържа мощи от Свети Йоан Кръстител – костици от ръката и крака.

Мощите ще бъдат изложени в специален реликвиум – дар от министър – председателя на България, Бойко Борисов.

Continue reading

Църквата „Св. св. Кирил и Методий” ще получи финансова субсидия

Църквата „Св. св. Кирил и Методий” ще получи финансова субсидия 7

На редовната сесия на съвета, разпределящ държавната субсидия, бяха разпределени допълнителните целеви средства, отпуснати от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, за някои религиозни храмове, които се намират в лошо състояние или са в период на строеж. Разпределени бяха също така и някои дарения, направени от богобоязливи граждани. Това е съобщил Божидар Димитров пред информационна агенция „Фокус“.

Църквата „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Созопол ще получи 50 000 лв. от държавната субсидия и 50 000 лв. от дарител.

Continue reading

Баровци паркират на тревата или 2x50=100лв. 8

Баровци паркират на тревата или 2×50=100лв.

Баровци паркират на тревата или 2x50=100лв. 9

 

Автомобилът на баровеца

Акция срещу паркирането на тревните площи и по алеите в морската градина проведоха от общинска администрация, които заедно със служителите на паяка разчистиха само за няколко часа един от най-предпочитаните от туристите райони за разходка.

Собствениците на паркираните на тревните площи автомобили реагираха по различен начин на действията на паяка. Мнозина още с появяването на служителите му преместиха возилата си, други обаче проявиха странно упорство, като не само не преместиха паркиралите на забренените места автомобили, но и повторно се върнаха на тревните площи.

Continue reading

Кметски съпруги печелят за двама

Кметски съпруги печелят за двама 10Кметските съпруги са имотната опора на семействата си. Те рязко надминават известните си мъже по състояние, показват декларации за 2009 г. пред Сметната палата, съобщи АСН.

Сред класическите примери е варненският градоначалник Кирил Йорданов. Неговата половинка – украинката Елена Валеева, е собственик на „Прайм Тайм ТВ Варна“, където нейните акции са на стойност 200 000 лв. Притежава и фирмата „Ева Медикъл СТМ“, която е покрила обучението на дъщеря й в швейцарски пансион на стойност 71 хил. франка. 
Continue reading

Община Созопол върви с около 30% назад при изпълнението на бюджета

Община Созопол върви с около 30% назад при изпълнението на бюджета 11Не е много цветущо положението в община Созопол. С орязването на бюджета нещата са наистина трудни. По отношение на изпълнението на бюджета на Община Созопол вървим с около 30% назад. Това каза Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол. Според него, ако тенденцията продължи по същия начин, към края на годината може да стигне и на 50% неизпълнение на бюджета. 
Continue reading

Китайски инвестиции за пречиствателната станция край Созопол

Китайски инвестиции за пречиствателната станция край Созопол 12
Китайската банка за развитие е готова да инвестира в пречиствателната станция на Созопол

Китайската банка за развитие  е готова да инвестира в пречиствателната станция на Созопол. Това стана ясно по време на среща на кмета на община Созопол Панайот Рейзи с Ван Я Шън, изпълнителен директор за Международни връзки на Китайската банка за развитие и постоянен представител за Югоизточна Европа.

Continue reading