Военноморското училище в Созопол

Вижте Военноморското училище на остров Свети Кирик и Юлита в днешни дни

През далечната 1929 год. на остров Свети Кирик и Юлита срещу стария Созопол е построена сградата на тогавашното Рибарско училище

Така изглежда то сега
Continue reading

В училище „Отец Паисий” в с. Равна гора работят в изключителен синхрон с деца от три етноса 1

В училище „Отец Паисий” в с. Равна гора работят в изключителен синхрон с деца от три етноса

В училище „Отец Паисий” в с. Равна гора работят в изключителен синхрон с деца от три етноса 2
Станка Коева

-Г-жо Коева, вие сте директор на ОУ „ Отец Паисий” с. Равна гора, общ. Созопол и към момента училището реализира два проекта. Първият проект е „ Етномагия 3 в 1” и е насочен към образователната интеграция на деца и ученици от етнически малцинства. Кои са институциите освен вас които участват в проекта?
Станка Коева: Тази година наистина работим по два проекта. Единият от проектите е към Центъра за образователна интеграция за работа с деца от малцинства към гр. София. Освен това ни партнира в проекта ОУ „Пейо Яворов” в село Крушевец. Заедно с техните и нашите деца ние си партнираме и работим.
– Колко деца са включени и от какви етноси? Има едно становище, че когато не познаваме нещо ние се страхуваме от него, а когато го опознаем сме склонни да го разберем дали това също е цел на вашия проект?
Станка Коева: Това е и основната цел по проектите, по които работи. Ние сме училище, в което се обучават деца от три етноса – български ,турски и ромски. Работим в изключителен синхрон. Не искам да създавам идеална картина за нещата, но ежедневните проблеми или ситуации, които се провяват и те по-скоро са ситуации, а не проблеми разрешаваме, благодарение на това, че се стараем колегите ни да бъдат обучени за работа в мултикултурна среда. Децата от нашето училище към момента наброяват 88 ученика, а в село Крушевец са около 50.
Continue reading

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1” 3

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1”

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1” 4
снимка: прес център община Созопол

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1”. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас директорът на училището Станка Коева.

Проектът е към Центъра за образователна интеграция за работа с деца от малцинства към град София.

„Освен това в проекта ни партнира ОУ „Пейо Яворов” в село Крушевец. Заедно с техните и нашите деца ние си партнираме и работим. Ние сме училище, в което се обучават деца от три етноса – български, турски и ромски. Работим в изключителен синхрон. Не искам да създавам идеална картина за нещата, но ежедневните проблеми или ситуации, които се провяват, ди разрешаваме, благодарение на това, че се стараем колегите ни да бъдат обучени за работа в мултикултурна среда. Децата от нашето училище към момента наброяват 88 ученика, а в село Крушевец са около 50”, обясни още Коева.

Continue reading

Три училища и детска градина ще бъдат санирани с европейски средства 5

Три училища и детска градина ще бъдат санирани с европейски средства

Три училища и една детска градина в община Созопол ще бъдат санирани с европейски средства

Три училища и детска градина ще бъдат санирани с европейски средства 6Поредният спечелен проект от Община Созопол „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на територията на община Созопол“ е на стойност 1 028 186,43 лв.

С тези средства в срок от една година ще бъдат извършени строително ремонтни дейности в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“  и ЦДГ „Здравец“ в гр. Созопол, ОУ „Христо Ботев“ в с. Зидарово и ОУ „Христо Ботев“ в с. Росен.

Проектът е по Приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, Операция1.1 „Социална инфраструктура“ и схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-09/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура в градските агломерации“. 15 % от стойността на проекта – 181 44,67 лв. се осигуряват от бюджета на Община Созопол.
Continue reading

1700 козунака за Великден в Созопол

1700 козунака за Великден в Созопол 7
Великденски козунак, снимка: gotvach.bg

Великденска картичка с поздрав от кмета на общината Панайот Рейзи, шарено яйце и козунак ще получат за християнския празник хората, които ползват услугите на Домашния социален патронаж, детските градини, училищата и ползвателите на услугата „личен асистент“ по проекта на община Созопол „Достоен живот“.

Община Созопол за втори път отправя тази жест, към най-уязвимите и най-малките с надежда Великден да влезе във всеки дом и да докосне сърцата на хората.

Една част от приготвените козунаци и яйца ще бъдат подарени на празника в Созопол – „Великденско хоро“, който ще се проведе в неделя от 16.00 часа на амфитеатъра.

Continue reading

За Созопол и опазването на паметниците на културата 8

За Созопол и опазването на паметниците на културата

За Созопол и опазването на паметниците на културата 9
Учениците от Созопол отбелязаха Международният ден за опазване на паметниците на културата снимка: прес център областна управа

Децата от училище „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол отбелязаха Международния ден за опазване на паметниците на културата със състезание на тема „Созопол – минало и бъдеще”.

В два кръга те отговаряха на въпроси за своя град на различни теми: неговите символи, история, музеи, древните негови жители, техния бит и култура, развитието на региона.

Отборът на победителите получи за награда посещение на Делфинариума във Варна.

Организатор на честването беше Военният клуб в Созопол.

Continue reading

Четири учебни заведения в община Созопол ще бъдат ремонтирани по европейски проект

Четири учебни заведения в община Созопол ще бъдат ремонтирани по европейски проект 10В срок от една година ще бъдат извършени строително ремонтни дейности в ОУ ”Свети Свети Кирил и Методий” и ЦДГ „Здравец” в Созопол, ОУ ”Христо Ботев” в с. Зидарово и ОУ ”Христо Ботев” в с.Росен. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Средствата за ремонтите са по спечелен от общината европейски проект за ”Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на територията на община Созопол” и е на стойност 1209 631,10 лв. Проектът е по Приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие”,Операция1.1 ”Социална инфраструктура” и схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-09/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктира в градските агломерации”, при който 15% от стойността на проекта се осигурява от община Созопол. Целта на проекта е да се подобри образователната инфраструктура в община Созопол, посредством мерки за енергийна ефективност на 4 общински сгради – образователна инфраструктура на целевите групи. Да се спрат процесите на влошаване на състоянието на сградите. Да се удължи физическия и социалния живот на общинските сгради.

Continue reading

Созопол се размина без жертви от „земетресение”

Созопол се размина без жертви от „земетресение” 11Община Созопол, екипи на Гражданска защита, Пожарна безопастност, Бърза помощ и Полиция участваха съвместно за провеждането на учение на тема „Дейност на щаба за координация и съставните части ЕСС /единната спасителна система / за организиране и провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при земетресение в община Созопол.

Събитието се проведе на два етапа, които обхванаха учениците и учителите в ОУ „Свети свети Кирил и Методий” и водно спасителна акция на рибарското пристанище в Созопол. Практическото учение развълнува децата и се превърна в неповторимо зрелище за граждани и посетители.

Continue reading

Министър Божидар Димитров откри учебната година в Созопол

Министър Божидар Димитров откри учебната година в Созопол 12
Снимка: Фокус

Министър Божидар Димитров бе специален гост на тържеството за откриване на новата учебна година в ОУ „Свети свети Кирил и Методий” в Созопол, съобщиха от пресцентъра на общината. Той откри учебната година с приветствие към учениците, учителите и родителите, като им пожела да вярват в българското образование и да бъдат отговорни пред бъдещето.

„Самият аз съм бил ученик в това училище, дори две години бях знаменосец и ви уверявам ,че това е мястото, където ще получите най- доброто образование“ заяви министър Димитров и допълни шеговито

Continue reading

Нов полигон в двора на созополското училище

Нов полигон в двора на созополското училище 13
(c) sxc.hu

В навечерието на първия учебен ден нетърпеливите ученици на созополското училище „Свети свети Кирил и Методий“ бяха първите, които разгледаха и пробваха новия полигон в двора на училището, прясно очертан от фирма „Виалукс“. Към полигона, който ще бъде част от часовете по „Безопасност на движението“ са предвидени и подвижни пътни знаци, които са подарък на созополските ученици от фирма “ Микони“. Съоръжението е подарък от Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ и е част от националната кампания „Пази детето“.

Continue reading