снимка на Созопол

Над 15 000 австрийски пенсионери ще посетят Созопол

снимка на Созопол
Созопол; снимка: Иван Костов

Над 15 хиляди австрийски пенсионери ще посетят  Созопол през месеците април и май за настоящата и 2014 година

Те са членове на Съюза на австрийските пенсионери, който е оглавяван от бившият външен министър на страната.

Летовниците, които са настанени в Слънчев бряг ще посетят Созопол в рамките на целодневен тур, който включва посещение на храм Свети Георги Победоносец, където се съхраняват мощите на св. Йоан Кръстител, Свети Андрей Първозвани и Свети Николай Чудотворец. В програмата на черноморските гости е включена разходка в Стария Созопол и посещение на Археологически комплекс „Свети Николай Чудотворец” в центъра на стария Созопол.

Continue reading

Независимая газета описва магическата тайна на Созопол 1

Независимая газета описва магическата тайна на Созопол

Независимая газета описва магическата тайна на Созопол 2
Созопол; снимка: marinasozopol.com

Созопол е малък град с над хилядолетна история, който преди време се е сдобил с гръмката слава на тихо убежище за български художници, поети и писатели.

Това пише в материал на руския вестник „Независимая газета”, посветен на българския черноморски град, предаде „Фокус“.

Някои от жителите на големите градове, приковани към своите урбанистични домове, смятат, че тази божия благодат все още съществува в неприкосновеност. Чудесно лазурно море, успокояващи пенливи вълни. Старият град е напълно непокътнат от жаждата за строежи и от безумието на високите етажи, които завинаги откъсват своите жертви от диханието на почвата и съдбата.

Continue reading

Културно-анимационен център ще бъде изграден в Черноморец 3

Културно-анимационен център ще бъде изграден в Черноморец

Културно-анимационен център ще бъде изграден в Черноморец 4
снимка: dariknews.bg

По проект, спечелен от община Созопол, в Черноморец ще бъде изграден културно – анимационен център, пише в. „Твоят ден”.

Проектът „Интеграция на културно – историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол“ е на стойност 1 235 757 лв. и включва изграждане на четири обекта и един от тях е мултимедийният център „Свети Никола” в Черноморец.

Предвижда се изграждането на две експозиционни зали и сервизни помещения. В една от залите ще има анимационен център за мултимедийно представяне на културните и природни забележителности в общината.

Continue reading

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие 5

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие 6Созопол е фаворит сред предпочитанията на българите за лятна дестинация. През юли месец 40 % от всички туристи, почивали в Созопол, са българи. През август те са 45 на сто, а според резервациите за септември ще стигнат 70 % от летовниците. Освен за българи Созопол се оказва любимо място и за поляци, руснаци и ирландци. Това сочат данните, анализирани от Бургаската туристическа камара, на базата на информации от летищните комплекси и от хотелиери и туроператори.

Ръст на туристите между 15-16% по Южното Черноморие регистрират от бургаската камара. Тази година има бум на летовници от Словакия, Полша и Чехия. Техният брой в сравнение с миналото лято е увеличен с 30 на сто.
Continue reading

Созопол ще бъде перлата на Южното Черноморие 7

Созопол ще бъде перлата на Южното Черноморие

Созопол ще бъде перлата на Южното Черноморие 8
Снимка: Илияна Лулева

Улиците на Созопол са препълнени с туристи. Българи и чужденци избират града, за да съчетаят отдиха си с културния и поклонически туризъм. След първата десетдневка на август от общината отчитат ръст на гостите с 15 %. Причината – от това лято Созопол се предлага като дестинация за посещение от всички големи български курорти

Туристи привлича храмът Св св Кирил и Методий, който отвори врати в края на юли след основна реставрация за мощите на Свети Йоан Кръстител. Средствата бяха отпуснати от Правителството.

Общинското ръководство на Созопол вече е начертало програмата си за следващия мандат. Кметът е амбициран да ръководи града още един мандат, тъй като според него 4 години не са достатъчни за реализация на големи инфраструктурни обекти. Част от тях вече са одобрени като проекти, но тепърва предстои изграждането им. Такъв е проектът за пречиствателна станция.

Continue reading

Откриха древен манастир в Созопол

Откриха древен манастир в Созопол 9
снимка: Пламен Илиев (Mark Max)

Вчера директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров сложи началото в Созопол на новия археологически сезон. Той каза че това е станало с ново голямо откритие.

Предишния ден при разчистване на терена, на който трябваше да започнем разкопките – на носа на Созопол, се откриха останките на дълго търсения близо половин век, известен само по документи – древен манастир „Свети Апостоли”. Там е мястото, където за пръв път е стъпил християнският проповедник Св. Андрей, вероятно с още 2-3 апостоли от по-малко известните и затова, когато християнството е станало официална религия, са издигнали голям храм, около който в следващите векове се е завъртял голям аристократичен манастир

информира той, предаде Фокус.

Този манастир, за съжаление, е унищожен от турците, но все пак са оцелели неговите сгради макар и в основи – 50 см, малко над земята.

Continue reading

България - Магията живее тук!

България срещу Исландия

България срещу Исландия 10Скъпи приятели, преди известно време ни направи впечатление едно интригуващо сравнение между рекламните клипове на България и Исландия.

Решихме да го покажем тук за да го споделим с всички вас.

„Клипът е предназначен за масов и специализиран летен и зимен туризъм в България“

Continue reading

Очаква се ръст на уикенд пътуванията по Южното Черноморие

Очаква се ръст на уикенд пътуванията по Южното Черноморие 11
снимка: Иван Костов

Ръст на туристопотока по Южното Черноморие и траен интерес към уикенд пътуванията през новия туристически летен сезон, прогнозира Мария Инджова, председател на АТЮР (Алианс на туризма в югоизточния регион).

Тя коментира, че при всяко положение ще има ръст на туристопотока по Южното Черноморие през новия сезон. По-силно ще бъде българското присъствие от миналогодишното, прогнозира Инджова. Уикенд пътуванията ще продължат да бъдат хит и през тази година.

 

Continue reading

Тодор Чобанов: Целта е да се удвоят средствата за развитие на туризма

Тодор Чобанов: Целта е да се удвоят средствата за развитие на туризма 12
Тодор Чобанов, зам.министър на културата

Голямата цел на национална кампания „Чудесата на България” е да се обединят усилията на всички, за да има ясна визия кои са обектите и как ще се обгрижват. Това заяви заместник-министърът на културата Тодор Чобанов по повод гласуването, което върви за избор на културно-исторически обекти, които ще влязат в програмата. Платформата е отворена могат да бъдат правени всякакви предложения, обясни Чобанов и допълни, че фаворити засега са Созопол и Несебър.

Continue reading

Кметът на Созопол очаква по-ниски цени през летния сезон догодина

Кметът на Созопол Панайот Рейзи каза още, че след откриването на мощите на Свети Йоан Предтеча най-голямо е увеличението на туристи от Русия, Украйна, Беларус. Увеличава се и броят на посещенията на туристи от Румъния и Гърция, както и от България.

Кметът на Созопол очаква по-ниски цени през летния сезон догодина 13
Снимка: Илияна Лулева

Община Созопол отделя средства от бюджета си, за да осигури и финансово участието си в туристически борси.

Ние от тази година ще започнем активно да рекламираме поклоническия туризъм. Участието ни в туристическите борси допринася и за развитие на туризма в региона. Около 30-40 хил. лв. отделяме, за да участваме в борсите


каза още той.

Continue reading