"И станаха созополци" - Книга за тракийските бежанци в Созопол 1

„И станаха созополци“ – Книга за тракийските бежанци в Созопол

И станаха созополци от Иван МарковИ СТАНАХА СОЗОПОЛЦИ

„И станаха созополци…” е първата книга, която представя исторически факти и данни за живота на тракийските бежанци, заселили се в Созопол и Равадиново. Автор на книгата е журналиста и публицист Огнян Марков, а идеята и реализацията са дело на председателя на Тракийско дружество „Яни Попов” – Гено Пухов и наследниците на тракийските родове. Редактор на първата по рода си история за тракийските бежанци е Божидар Димитров, който ще представи книгата на 23.03.2013 г., събота от 17.00 ч. в ресторант „Селена”.

Поканени са всички тракийци и жители на Созопол и Равадиново, които ще могат да се запознаят отблизо с произведението, да получат автограф от автора и да си закупят екземпляр.

Continue reading

Програма на фестивал „Созополис” 2012 2

Програма на фестивал „Созополис” 2012

Програма на фестивал „Созополис” 2012 3

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛ „СОЗОПОЛИС”

30.05 – 03.06.2012 г.

Continue reading

Кукеровден в Созопол с бяло вино и бели курабии 4

Кукеровден в Созопол с бяло вино и бели курабии

На днешният ден – Сирни заговезни, денят във който си искаме прошка – Созопол отпразнува и кукеровден. Във възстановката на ритуала и празника взеха участвие клуб „Българка“- Созопол, Тракийско дружество „Яни Попов“ гр.Созопол, Клуб на пенсионера „Чайка“ от град Созопол, групи от село Зидариво, село Росен и село Равадиново, общ. Созопол.

Участниците представиха традиционни кукерски облекла и ритуали и получиха награди от община Созопол за участието си. Бяха връчени награди за най-малък участник, най-възрастен участник, най-многобройна група, най-автентичен ритуал и други.

Continue reading

Созопол се преклони пред паметта на руските освободители 5

Созопол се преклони пред паметта на руските освободители

В студения февруарски ден Созопол се преклони пред подвига на руските войни-освободители. Преди 134 години, летящият отряд на руския пълководец, генерал Лермонтов е освободил Бургас и селищата по Южното Черноморие. На 7 февруари войските влизат в Созопол и са посрещнати от населението и градските първенци в местността „Света Марина“, където сега има паметна плоча.

Continue reading

Созопол откри сезона със спектакъл на Нешка Робева [видео] 6

Созопол откри сезона със спектакъл на Нешка Робева [видео]

Созопол откри летния сезон на 5 юни 2011

Созопол откри сезона със спектакъл на Нешка Робева [видео] 7
снимка: БТА

Туристическият сезон в Созопол бе официално открит в Амфитеатъра с най-новия спектакъл на групата на Нешка Робева „Купонът”.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи благодари на феноменалната българска треньорка по художествена гимнастика за възможността на жителите и гостите на

Continue reading

Созопол открива лято 2011 със заря и премиера на спектакъл на Нешка Робева 8

Созопол открива лято 2011 със заря и премиера на спектакъл на Нешка Робева

Официалното откриване на туристическия сезон в Созопол ще бъде на 4 юни от 20.30 ч. на Амфитеатъра

Созопол открива лято 2011 със заря и премиера на спектакъл на Нешка Робева 9Жителите и гостите на Созопол ще могат да се насладят на премиерата на най-новия спектакъл на групата на Нешка Робева. ”Купонът” е танцово-музикална пиеса, която включва и пищна феерия от светлинни ефекти. Лятното турне на феноменалната българска треньорка по художествена гимнастика с най-новия спектакъл започва от Созопол и ще продължи в цялата страна.

Община Созопол е подготвила и мощна заря, която ще освети небето над курортния град в края на концерта.

Continue reading

Созопол се готви за най-дългото Великденско хоро 10

Созопол се готви за най-дългото Великденско хоро

Созопол се готви за най-дългото Великденско хоро 11
архив: Самодеен състав за народни танци към читалище "Отец Паисий" - Созопол

Община Созопол и читалище „Отец Паисий” канят жители и гости на най-дългото Великденско хоро, съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Празникът, посветен на Великден, ще се състои на 24 април, неделя от 16.00 ч. на амфитеатъра. В него ще вземат участие фолклорната група и танцов състав към читалището, фолклорна група към Тракийско дружество „Яни Попов” и групата за стари градски песни към Клуб на пенсионера „Чайка”.

Курсистите по народни танци с ръководител Калина Маринова ще поведат Великденското хоро.
Община Созопол кани всички на най-дългото Великденско хоро.

източник: ИА „Фокус“

200 лазарки на празника във всяко населено място от община Созопол

200 лазарки на празника във всяко населено място от община Созопол 12Великденските празници ще бъдат отбелязани с пъстри и весели събития, които община Созопол организира всяка година за един от най-обичаните християнски празници. Празниците ще преминат под наслов: „Червен, червен Великден! Зелен, зелен Гергьовден”.

На 16.04.2011г.,събота лазарски групи ще възстановят обичая във всяко едно от населените места в община Созопол. Същият ден от 8.00 ч. до 12.00 ч. на пл.” Хан Крум” ще се проведе благотворителен базар за цветя, на който ще бъдат предлагани рязани, саксийни и градински цветя.

Continue reading

Още за карнавалното шоу в Созопол

Още за карнавалното шоу в Созопол 13Както стана ясно по-рано днес, близо 300 бяха маскираните, които взеха участие в ІV Общински събор „Кукери и маскарадни игри”, организиран от община Созопол по случай Сирни Заговезни. Групи от Атия, Зидарово,Росен и Равадиново показаха народни обичаи свързани със Заговезни и автентични кукерски игри на сцената на амфитеатъра пред многобройната публика. Созопол бе представен от Тракийско дружество „Яни Попов”, чието присъствие по традиций е най-многобройно.

Тази година на маскарадния празник участие взеха и младежи от новоучреденото  младежко дружество към тракийско дружество „Яни Попов”.

Continue reading

В община Созопол отпразнуваха Трифон Зарезан


В община Созопол отпразнуваха Трифон Зарезан 14

В община Созопол отпразнуваха Трифон Зарезан.

По- висока изкупна цена на гроздето си пожелаха в Черноморец. Вече трета година Созопол отбелязва празника на лозарите и винарите с общоградско празненство, много музика и настроение, организирано от община Созопол. Празникът започна с пъстрото шествие на Тракийско дружество „Яни Попов”, които в народни носии и с музикален съпровод преминаха по централните улици на града. Пред сградата на общината шествието бе посрещнато от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници и представители на общинската администрация.

Continue reading