Южната Крепостна стена и кула

Созопол – „Спасеното чудо на България“ и новите му избавители

Античният Черноморски град Созопол и близките острови Свети Иван и Свети Кирик са класирани на 1-во място сред Топ 10 от Чудесата на България

Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол
Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол

Continue reading

Висока оценка за Фондация „Созопол“

Висока оценка за Фондация "Созопол" 1
Тове Скарстейн, посланик на Норвегия снимка: Прес център община Созопол

В Созопол  се състоя заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол”, благодарение на който започнаха разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър. По този проект също беше открит посетителски център на реставрираната Крепостна стена и ефектно осветени старините.

Отпуснатите финансови средства за проекта на стойност 649 000 евро бяха осигурени от правителството на Норвегия, а партньор е община Созопол. Реализацията на проекта донесе световна слава на Созопол с откритите от проф. Попконстантинов мощи на Свети Йоан Предтеча.

В заключителната среща, специално участие взе посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. Тове Карстейн, която даде висока оценка на проекта и потвърди ,че норвежското правителство ще отпусне още средства за проекти в България.

Continue reading

Изследват мощите на Свети Йоан Кръстител, открити в Созопол

Изследват мощите на Свети Йоан Кръстител, открити в Созопол 2
Църквата "Свети свети Кирил и Методий" в Созопол, в която ще се съхраняват мощите. снимка: burgasnews.com

Резултати от първите комплексни анализи на частиците от мощите на Свети Йоан Предтеча, открити в Созопол през юни миналата година ще има до края на лятото. Кутийката, в която бяха открити реликвдарият и костиците от мощите също вече са обект на проучвания и анализи. Това съобщи проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на разкопките на остров Свети Иван по време на заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол“, който даде старт на разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър.

Заради големите археологически открития на созополския остров, за първи път от 77 години насам България ще домакинства Световен конгрес по византология, който ще се проведе от 25 до 27 август. Именно по време на него ще бъдат обявени последните резултати от анализите.

Continue reading

Кметът на Созопол се срещна с посланика на Норвегия

Кметът на Созопол се срещна с посланика на Норвегия 3Посланикът на Норвегия Тове Скарстейн е на официално посещение в Созопол. Днес тя бе приета от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който изказа благодарност за средствата, които Норвегия предостави за реализиране на проекта, при който бяха открити мощите на Свети Йоан Предтеча. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Много съм щастлива, че това сензационно откритие, намирането на мощите на Йоан Предтеча се случи по време на реализирането на проект, който е финансиран от Норвегия

заяви по време на срещата си с кмета на Созопол Скарстейн.

Горди сме, че мощи на светец, почитан и от православни християни, католици и протестанти, каквито повече са в Норвегия, са открити с норвежки пари

каза още посланикът и обеща за това да научат всички норвежци, които като данъкоплатци имат право да знаят за какво са похарчени парите им.

Continue reading