Снимка на Созопол от въздуха

Созопол изгражда видео наблюдение за 120 000лв

Созопол изгражда видео наблюдение за 120 000лв 1
Снимка на Созопол от въздуха

В новогодишната нощ фойерверките са особено опасни в пожароопасни райони. Такова място представлява Старият град на Созопол, където повечето къщи са дървени.

Близо два месеца след последния палеж, отнел живота на трима души, в градът на спасението започва изграждане на видеонаблюдение.

Изпепелените останки на бивш паметник на културата – вятърната мелница, продължават да стърчат в центъра на Созопол.

Continue reading

Индиански ритми посрещат гостите на старият Созопол [ВИДЕО] 2

Индиански ритми посрещат гостите на старият Созопол [ВИДЕО]

Индиански ритми посрещат гостите на старият Созопол [ВИДЕО] 3Индиански ритми посрещат туристите още на автогарата в Созопол. Атрактивни монголоиди пеят и танцуват в индиански одежди до Амфитеатъра и привличат летовниците. Цветните дрехи, дългите пера и приятната мелодия са като магнит за туристите, дошли да търсят забавления по време на морската си почивка.

И ако за истинските туристи това е пошла атракция, като се има предвид, че индианците на чист български предлагат албумите си с музика срещу скромната сума от 10 лева, Созопол предлага много повече.

Градът изобилства от параклиси, църкви и мощи на светци. Тук християните могат да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител в църквата „Св. св. Кирил и Методий”.

Continue reading

Около 10 млн. евро е коментираната стойност на проекта за възстановяване на Стария град на Созопол

Около 10 млн. евро е коментираната стойност на проекта за възстановяване на Стария град на Созопол 4
Снимка: Булфото

Около 10 милиона евро е коментираната стойност на проекта за възстановяване на Стария град на Созопол.

Това съобщи кметът на общината Панайот Рейзи. Той посочи, че проектът, насочен към Стария град на Созопол за възстановяване на историческите паметници, разкопки, е изцяло социален. В него ще участват хора, изцяло социалнослаби, хора от малцинствата и хора, които са били в затвора, които ще преминат през преквалификация.

Ние се надяваме по този начин да преквалифицираме хората в общината от малцинствата, по-тежките социални групи и на базата на всичко това да се възстановят още от археологическите паметници, които са започнати, но не са довършени и да се създаде европейски вид на Стария град

посочи кметът Рейзи.

Continue reading

Фондация „Созопол“ получи наградата за изграждане на имиджа на България като туристическа дестинация

Фондация "Созопол" получи наградата за изграждане на имиджа на България като туристическа дестинация 5Почти половината от туристите в Европа и България през 2020 г. ще са от Далечния изток, най-вече китайци. Тази прогноза направи министърът на икономиката Трайчо Трайков на връчването на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в сряда.

Атракции като мощите на Йоан Кръстител ни поставят на европейската туристическа карта

заяви Трайков, докато връчваше наградата в категорията за изграждане имиджа на България като туристическа дестинация. Тя отиде във фондация „Созопол“, която реставрира голяма част от Стария град, нейно откритие бяха и мощите.

Continue reading